Zonnepanelen: terugleveren en het weer
Wanneer de zon schijnt wekken zonnepanelen veel elektriciteit op. Soms wordt er zoveel stroom opgewekt, dat terugleveren niet altijd meer mogelijk is. Weten hoe dit zit en wat u eraan kunt doen? We leggen het u uit.
Op de pagina
- Terugleveren niet altijd mogelijk. Hoe zit dat?
- Hoe voorkom ik dat de omvormer uitvalt?
- Hoe lossen we spanningsproblemen op?
Valt uw omvormer uit?
Controleer of er spanningsproblemen in uw buurt bekend zijn.
Terugleveren niet altijd mogelijk. Hoe zit dat?
Als de zon schijnt, wekken zonnepanelen veel stroom op. De stroom die u niet direct zelf gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Zijn er veel zonnepanelen in uw straat? Dan is er niet altijd genoeg ruimte op ons net om al die stroom kwijt te kunnen. De spanning op het elektriciteitsnet loopt op.
Als de spanning op het net te hoog is, schakelt uw omvormer van de zonnepanelen uit of krijgt een storing. Dit gebeurt automatisch. U levert op dat moment geen stroom meer terug. Wanneer de omvormer dit niet zou doen, kan de omvormer of andere apparatuur in huis stuk gaan. De omvormer schakelt vanzelf weer in als de spanning weer goed is.
Spanningsproblemen op zonnige dagen
‘Hoe zonniger het is, hoe meer mijn zonnepanelen opwekken', denken veel mensen. Maar dat is niet zo. De opbrengst daalt juist bij te hoge temperaturen. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is rond de 25 graden Celsius. Bij elke 10 graden temperatuurstijging neemt de opbrengst van elektriciteit af met ongeveer 3% tot 5%. Hierdoor wekt u op een zeer warme zomerdag minder energie op dan op een zonnige winterdag. In de maanden mei, juni en juli leveren zonnepanelen vaak het meest op en is de kans op het uitvallen van uw omvormer door spanningsproblemen het grootst.
Heb ik ook last van spanningsproblemen?
Vaak is er bij uw omvormer ook een app waarmee u op uw computer of telefoon kunt zien hoeveel u teruglevert. Als u in de app geen opwek ziet terwijl de zon wel schijnt dan heeft u waarschijnlijk spanningsproblemen.
U bent meestal niet de enige in uw buurt met spanningsproblemen. Weten of terugleveren een probleem is in uw buurt?
Hoe beperk ik dat de omvormer uitvalt?
Probeer op de momenten met veel zon juist zelf stroom te verbruiken. Omdat er minder stroom wordt teruggeleverd aan het net, is de kans kleiner dat de omvormer uitvalt.
Wat kunt u bijvoorbeeld doen op zonnige dagen?
- Draai een wasje;
- Laad de elektrische auto op;
- Zet de airco aan;
- Zet de vaatwasser aan.
Valt de omvormer toch uit door spanningsproblemen? Dan geven wij geen vergoeding als terugleveren niet lukt.
Hoe lossen we spanningsproblemen op?
We vinden het belangrijk dat u zo min mogelijk merkt van het volle stroomnet. De komende jaren gaan we daarom met man en macht aan de slag om het stroomnet slimmer in te richten en uit te breiden. Dit doen wij met de buurtaanpak. Onze focus ligt hierbij op:
(Veel) meer elektriciteitshuisjes plaatsen en dikkere kabels leggen
De komende jaren plaatsen we duizenden nieuwe elektriciteitshuisjes en leggen we kilometers dikkere kabels. Dit kost tijd en er is veel ruimte boven- en ondergronds voor nodig. Met genoeg elektriciteitshuisjes is er voldoende stroom voor de huidige en toekomstige vraag naar stroom.
Netuitbreiding waarbij goed wordt gelet op de leefbaarheid in uw buurt
De buurten waar de meeste problemen op het stroomnet zijn, breiden we als eerste uit. Zo helpen we veel huishoudens tegelijkertijd. Daarbij werken we meer samen met lokale) overheden, (branche)verenigingen om ervoor te zorgen dat een netuitbreiding zo min mogelijk gevolgen heeft voor de leefbaarheid in de buurt. Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.
Nieuwe woonwijken van voldoende capaciteit voorzien
Als nieuwe woonwijken worden gebouwd, sluiten we ze meteen aan op een capaciteit die gericht is op het energieverbruik van de toekomst.
Slim laden van elektrische auto’s onderzoeken
Door elektrische auto’s slim op te laden, ontlasten we op drukke momenten het stroom net
Veelgestelde vragen over zonnepanelen en spanningsproblemen
Kan ik altijd terugleveren als ik zonnepanelen neem?
U kunt bijna altijd stroom terugleveren. Helaas kunnen er op zonnige dagen (vooral in het voorjaar) spanningsproblemen optreden. Alle zonnepanelen bij u in de buurt wekken dan veel stroom op. Als er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt, komt het soms voor dat de omvormer (te) veel stroom wil terugleveren aan het elektriciteitsnet. De netspanning loopt dan op. Wanneer de spanning boven de 253 volt uitkomt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Om storingen of beschadiging te voorkomen, leveren uw zonnepanelen vanaf dat moment geen elektriciteit meer terug aan het net.
Is de spanningskwaliteit weer in orde? Dan schakelt de omvormer zich meestal automatisch weer in. Om er zeker van te zijn, kunt u uw omvormer het beste regelmatig controleren. Dit kan vaak in de app van de omvormerfabrikant of zonnepanelen-installateur.
Probeer zelf opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door overdag een was te draaien of door uw elektrische apparaten op te laden.
Heeft dit antwoord u geholpen?Wat is het verschil tussen energie opwekken en terugleveren?
Uw zonnepanelen wekken energie op door de zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Deze energie wordt vervolgens gebruikt door de elektrische apparaten in uw huis. U gebruikt dan uw zelf opgewekte energie in plaats van die van de energieleverancier. Wekt u energie op terwijl er geen elektriciteit wordt gebruikt, bijvoorbeeld omdat u niet thuis bent? Dan wordt de energie automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Uw slimme meter registreert de hoeveelheid energie die u teruglevert.
Heeft dit antwoord u geholpen?Hoe borgen jullie de spanningskwaliteit in het elektriciteitsnet?
De spanningskwaliteit wordt goed gemonitord en gemeten door alle netbeheerders. Een onafhankelijke partij analyseert de metingen en stelt jaarlijks een rapport op dat door Netbeheer Nederland wordt uitgegeven. Door alles goed in de gaten te houden zien we waar problemen ontstaan en waar we actie moeten ondernemen.
Heeft dit antwoord u geholpen?Hoe controleer ik of ik spanningsproblemen heb?
Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.
Heeft dit antwoord u geholpen?Waarom duurt het zo lang voordat spanningsproblemen zijn opgelost?
Door de energietransitie is het gebruik van ons stroomnet enorm toegenomen. We lopen hierbij tegen meerdere uitdagingen aan. Zo hebben wij een tekort aan technisch personeel en materialen. Ook is er is sommige wijken bijna geen ruimte meer voor extra elektriciteitskabels of -huisjes omdat het onder de grond steeds voller wordt. Met deze uitdagingen kan het in sommige gebieden meerdere jaren duren voor we aan het werk kunnen.
Heeft dit antwoord u geholpen?