Piekgrafiek: het maakt uit wanneer u stroom verbruikt

Het stroomnet raakt vol en dat zorgt voor problemen. Natuurlijk werken wij hard aan het uitbreiden van het net. Maar dat kost tijd. U kunt helpen door op de juiste momenten stroom te gebruiken. Zo verkleint u de kans op spanningsproblemen en stroomuitval.

Woonwijk met zonnepanelen en auto's
Piekgrafiek: Roze pieken zijn verbruikspieken. Groene piek is van teruggeleverde zonne-energie. 

Verbruik minder energie tijdens piekuren

Vooral in de herfst en de winter zijn er momenten op de dag waarop huishoudens en bedrijven veel stroom tegelijk verbruiken. Dit zijn  de roze pieken in de piekgrafiek.  In het voorjaar en de zomer wordt er juist teveel stroom opgewekt met zonnepanelen. Dit is de groene piek in de grafiek. Deze pieken noemen we piekuren.  Piekuren zijn vooral in de:

Lente en zomer  tussen 11.00 en 15.00 uur

Tijdens deze piekuren wordt er veel stroom opgewekt en tegelijk weinig verbruikt. Gebruik tussen deze uren vooral stroom om de kans op spanningsproblemen en stroomuitval te verkleinen.

Herfst en winter tussen 7.00 en 10.00 uur en tussen  16.00 en 21.00 uur

Tijdens deze uren wordt er veel stroom verbruikt en bijna niets opgewekt met zonnepanelen.  Zet op de piekuren niet alles tegelijk aan. Zo helpt u mee op de kans te verkleinen op spanningsproblemen of stroomuitval.

“Het maakt uit wanneer u stroom verbruikt!”
Vrouw elektrisch laden

Lente en zomer

In de lente en zomer leveren zonnepanelen veel stroom terug. Hierdoor kan het net overbelast raken. Vooral op momenten dat er veel stroom teruggeleverd wordt en tegelijk weinig verbruik is. Gebruik vooral stroom tussen 11.00 en 15.00 uur als de zon flink schijnt. Ook als u geen zonnepanelen heeft.  Door stroom te gebruiken op de juiste momenten helpt u mee om de kans op spanningsproblemen en stroomuitval te verkleinen. Schijnt de zon? Zet dan elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken.

  • Heeft u een elektrische fiets of auto? Laad deze dan juist nu op.
  • Zet uw wasmachine, droger, vaatwasser of airco aan.

Zo verkleinen we de kans op problemen op het stroomnet.

Herfst en winter

In de herfst en winter verbruiken we veel stroom in de ochtend (tussen 7.00 en 10.00 uur) en avond (tussen 16.00 en 21.00 uur). Dit komt omdat we steeds meer verwarmen en koken op stroom in plaats van gas. Ook laden we steeds meer elektrische auto's op. Tijdens de piekuren is er meer vraag naar stroom dan dat er door de kabels kan. Hierdoor kunnen lampen knipperen en elektrische apparaten niet goed werken. Zet daarom niet alles tegelijk aan en spreid uw stroomverbruik. Tips: 

  • Laad de auto op buiten de piekuren. Bij voorkeur voor 16.00 uur of na 21.00 uur;
  • Verwarm alleen de ruimtes waar u bent;
  • Zet apparaten zoals een vaatwasser, droger of wasmachine niet aan in de piekuren. 

Door samen  bewust om te gaan met stroom, helpen we het stroomnet een handje.

Oudere vrouw vaatwasser uitruimen

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Spanningsproblemen: mijn omvormer valt uit

Als er veel stroom wordt teruggeleverd met zonnepanelen, kunnen er spanningsproblemen ontstaan. Als de spanning op het stroomnet te hoog wordt, valt uw omvormer van de zonnepanelen uit of krijgt een storing.

Vrouw met smartphone op de bank

Inzicht en besparen met een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager laat u precies zien hoeveel en wanneer u energie verbruikt. U kunt gebruikmaken van een app of software of u sluit een apparaatje aan op de P1-poort van uw slimme meter. Daarna kunt u uw verbruik volgen. Zo ziet u snel wanneer u kunt besparen.

Wilt u meer weten over een verbruiksmanager? Kijk dan op de website van Milieu Centraal.

Veelgestelde vragen

  • Door de energietransitie is het gebruik van ons stroomnet enorm toegenomen. We lopen hierbij tegen meerdere uitdagingen aan. Zo hebben wij een tekort aan technisch personeel en materialen. Ook is er is sommige wijken bijna geen ruimte meer voor extra elektriciteitskabels of -huisjes omdat het onder de grond steeds voller wordt. Met deze uitdagingen kan het in sommige gebieden meerdere jaren duren voor we aan het werk kunnen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Het is niet zo vanzelfsprekend als vroeger dat stroom altijd beschikbaar is, terwijl we dat wel willen. Ook al blijven we het energienet uitbreiden, de energiebehoefte blijft groeien. Om de beschikbaarheid van stroom beter in balans te houden moeten we het stroomnet samen slimmer gaan gebruiken. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van stroom meer over de dag uit te smeren en piekuren zoveel mogelijk te vermijden. We vinden het onze taak om iedereen hiervan bewust te maken en te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe gewoontes.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan.

    Tijdens deze verbouwing moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat we het stroomnet in een hele buurt in 1 keer toekomstbestendig maken. Zo komen alle buurten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg de komende jaren aan de beurt. Met deze buurtaanpak werken we efficiënter en verminderen we de overlast in de straat voor bewoners. We werken hiervoor nauw samen met gemeenten.

    Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.

    Heeft dit antwoord u geholpen?