Mijn omvormer valt uit

Wekken uw zonnepanelen geen stroom meer op omdat de omvormer is uitgevallen? Dan is er mogelijk een storing in de omvormer of is de spanning op het stroomnet te hoog. We leggen uit waarom dit gebeurt en wat u zelf kunt doen.

Op deze pagina

Valt uw omvormer uit?

Controleer of er spanningsproblemen in uw buurt bekend zijn.

Vrouw op bank met smartphone

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Waarom valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit?

Valt uw omvormer regelmatig uit, dan is misschien er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Maar er kunnen ook spanningsproblemen zijn op het stroomnet. Dit betekent dat de spanning op het net te hoog is. Vooral op zonnige dagen wordt er veel stroom opgewekt, vaak meer dan u direct verbruikt. Deze stroom gaat dan terug het net in. Als dit op grote schaal gebeurt, kan het leiden tot problemen op ons net. Om te voorkomen dat uw omvormer of andere apparaten stukgaan, valt uw omvormer automatisch uit. Als de spanning op het stroomnet weer normaal wordt, schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. Onze tip: controleer of de omvormer weer werkt.

Hoe verklein ik de kans dat mijn omvormer uitvalt?

Natuurlijk is het vervelend wanneer u geen stroom kunt opwekken en terugleveren. U kunt de kans verkleinen dat uw omvormer uitvalt op zonnige dagen. Het is slim om de stroom die uw zonnepanelen opwekken, zelf te gebruiken. Zo helpt u mee om het stroomnet minder te belasten.

Wat kunt u doen op zonnige dagen?

  • Draai een wasje
  •  Zet de vaatwasser aan
  • Laad uw elektrische fiets of auto op
  • Zet de airco aan

Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze kunt u zo instellen dat ze automatisch aangaan wanneer uw zonnepanelen veel stroom opwekken.

Moeder en kind op bank met telefoon

Controleer op spanningsproblemen

Controleer of spanningsproblemen in uw buurt de oorzaak zijn van de problemen met uw omvormer.

Veelgestelde vragen over uitvallende omvormers

  • Ga naar controleren op spanningsproblemen . Check met uw postcode of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Spanningsproblemen pakken we aan met de buurtaanpak. Buurt voor buurt breiden we het elektriciteitsnet uit, in 1 keer. Zo verminderen we de overlast en werken we sneller en slimmer om storingen of spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken. We starten in de buurten met de grootste problemen.

    Weten wanneer we het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display (GRID ERROR)? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel dan een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als:

    • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
    • Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.

    Kan de installateur het probleem niet oplossen?

    Doe dan een melding via ons formulier.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wij hebben geen compensatie voor gemiste opbrengsten door teruglevering.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Bedrijven hebben al last van spanningsproblemen. En misschien merkt u het nu ook af en toe door knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. Door bewuster om te gaan met uw stroomverbruik en het moment van verbruik, helpt u mee om stroomuitval zoveel mogelijk te beperken.

    Tip: zet, zodra de zon hard schijnt of als de wind hard waait, de elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken. Zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Dan is er namelijk volop stroom om te gebruiken. Hiermee verkleint u de kans dat uw omvormer uitvalt. U verbruikt direct duurzaam opgewekte energie en vermindert u de drukt op het stroomnet. Is er weinig zon of wind? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken. Bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.

    Heeft dit antwoord u geholpen?