Een vol stroomnet: netcongestie

Het stroomnet raakt vol. We wekken steeds meer duurzame energie op met onder andere zonnepanelen en we gebruiken meer stroom voor bijvoorbeeld elektrisch koken, elektrisch rijden of een warmtepomp. Als de vraag naar stroom groter wordt dan ons net aankan, dan noemen we dit netcongestie. Eerst hadden alleen grote bedrijven hier soms last van, maar nu gaat u het thuis misschien ook merken.

Wat is netcongestie?

Netcongestie is als een file, maar dan op het stroomnet. Verspreid over een hele dag is er genoeg ruimte op de weg. Maar op bepaalde momenten is er kans op file, omdat veel mensen tegelijk de weg willen gebruiken. Zo is het ook op het stroomnet. Dit merkt u thuis misschien al omdat lampen gaan knipperen of omdat de omvormer van uw zonnepanelen uitvalt op een zonnige dag. Ook kan zo'n file voor een stroomstoring zorgen, waardoor u even helemaal geen stroom heeft. Dit proberen we natuurlijk altijd te voorkomen.

Ons stroomnet bestaat uit 3 verschillende netten:

  • Hoogspanningsnet (van TenneT): Via kabels transporteert TenneT stroom met hoge spanning naar alle steden en dorpen van Nederland.
  • Middenspanningsnet: Met middenspanningsstations maken wij de hoge spanning lager om het te vervoeren naar wijken en buurten.
  • Laagspanningsnet: Via elektriciteitshuisjes in de straten komt de stroom in uw huis. 

Netcongestie kan ontstaan op al deze netten.

Transport van stroom naar een wijk
Hoogspanning, middenspanning en laagspanning

Waarom is er netcongestie?

In het verleden zijn onze stroomnetten aangelegd op basis van een gemiddeld gebruik van 1,5 kW per huishouden. Op 1 laagspanningsstation sloten we maximaal 400 huizen aan. Maar de energietransitie zorgt voor veel verandering. Nu heeft een huishouden dat elektrisch kookt 1,5 kW nodig. Heeft u daarnaast ook een warmtepomp? Dan is het al meer dan 3kW. Als u ook nog een elektrische auto oplaadt thuis, dan stijgt het gemiddelde verbruik naar 5kW per huis. Dat is zeker 3 keer meer dan waar we bij de aanleg van onze netten vanuit gingen. Eigenlijk passen er nu nog maar maximaal 120 huizen op 1 station. De vraag naar stroom gaat nu zo snel en is zo groot, dat we het stroomnet niet snel genoeg kunnen uitbreiden. We bereiken de grenzen van de beschikbare ruimte op ons stroomnet.  

Hoe bepalen we of er netcongestie is?

Wanneer u nu een nieuwe stroomaansluiting wilt of de huidige aansluiting wilt verzwaren, dan is dit niet meer ‘zo gepiept’. Het stroomnet zit bijna vol. Dit betekent dat wij eerst een heleboel dingen moeten uitzoeken. Zo berekenen wij of er nog ruimte is op de bestaande kabels. Dit noemen wij een netcapaciteitstoets.

  • Blijkt uit de toets dat er congestie is op het laagspanningsnet? Dan moet u langer wachten voor we de aansluiting kunnen maken of wijzigen. Dit komt doordat we op het laagspanningsnet monteurs tekort hebben om kabels te verzwaren.
  • Is er congestie op het middenspannings- of hoogspanningsnet? Dan komt er meer bij kijken. Om meer ruimte te krijgen vanuit een middenspanningsstation, moet er veel meer geregeld worden. Denk hierbij aan het regelen van vergunningen of het onderzoeken van de kwaliteit van de grond.

Wat merkt u van een vol stroomnet?

Langer wachten als u iets aanvraagt

Lees meer
Vrouw op bank met smartphone

Omvormer valt uit

Lees meer
Vrouw aan tafel met lamp

Knipperende lampen

Lees meer
Monteurs van Enexis overleggen tijdens grondwerkzaamheden in de straat

Werkzaamheden in uw buurt met de buurtaanpak

Lees meer
Monteurs in greppel

Wat doen wij om netcongestie op te lossen?

Wij bouwen, bouwen, bouwen. Dat is ons motto voor de komende 10 jaar. Vol energie zetten we in op het uitbreiden van ons stroomnet. Zo maken we deze klaar voor de toekomst. Dit doen we onder andere met de buurtaanpak. Daarnaast werken we aan ons net wanneer we aanvragen ontvangen en voeren we standaard werkzaamheden uit, bijvoorbeeld als er een stroomstoring of kabelschade is. 

Wat kunt u zelf doen om problemen op het volle stroomnet te verkleinen?

  • Hoe minder energie er nodig is, hoe minder het stroomnet belast wordt. Krijg inzicht in uw energieverbruik en maak bewuste keuzes om energie te besparen. Dat kan op verschillende manieren. Door uw huis te isoleren bespaart u al veel. Kijk ook eens naar grote energieslurpers zoals een oude vriezer of elektrische boiler.

  • Gebruik stroom zoveel mogelijk op de momenten dat het er volop is. Schijnt de zon? Zet dan elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Zo gebruikt u duurzaam opgewekte stroom direct, vermindert u de druk op het stroomnet en voorkomt u dat de omvormer, uit veiligheid, uitschakelt. Is er weinig zon? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken zoals een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.

  • Heeft u plannen om te verduurzamen? Ga dan in gesprek met een erkend installateur die op de hoogte is van de nieuwste technologieën en duurzame mogelijkheden. De installateur kan u helpen bij het maken van keuzes die niet alleen goed zijn voor u, maar ook helpen bij een stabiel en efficiënt stroomnet. Bijvoorbeeld door de keuze voor het aantal zonnepanelen en hoe deze het best geplaatst worden voor genoeg opgewekte stroom zonder het net te overbelasten.

    Kies voor een omvormer met een capaciteit van 50-70% van het piekvermogen van uw zonnepanelen. U mist dan een klein deel van de opbrengst tijdens de piekmomenten in het voorjaar of vroege zomer. De kleinere omvormer start eerder op als de zon begint te schijnen en gaat later uit. Daarmee compenseert u het grootste deel van de gemiste opbrengst van de pieken. Zo belast u het stroomnet minder, terwijl uw rendement nauwelijks lager is.

  • Heeft u zonnepanelen laten plaatsen? Meldt ze aan op energieleveren.nl. Zo krijgen we beter inzicht in de belasting op het stroomnet en kunnen we inspelen op mogelijke overbelasting. Hetzelfde geldt voor andere apparaten zoals warmtepompen, laadpalen en thuisbatterijen zodra het aanmelden daarvan mogelijk is.

  • Maak afspraken met uw buren als iedereen elektrische apparaten heeft die veel energie gebruiken. Hebben meerdere buren een elektrische auto? Overweeg dan om afspraken te maken over wie wanneer laadt. Zo voorkomen we dat alle auto's tegelijk worden opgeladen, waardoor het stroomnet overbelast kan raken. Is er een overschot aan zonne-energie in uw buurt? Dan helpt het ook als buren zonder zonnepanelen juist op die momenten stroom gebruiken.

  • De uitbreiding van het elektriciteitsnet is de grootste verbouwing ooit en niet alles kan tegelijk. Beschikbaarheid van capaciteit op het stroomnet is niet meer vanzelfsprekend. Heeft u zonnepanelen? Houdt er rekening mee dat op piekuren terugleveren niet altijd kan. Rijdt u elektrisch? Dan is laden op volle snelheid niet altijd meer mogelijk.

Gevolgen vol stroomnet

Het stroomnet raakt vol en ook u merkt misschien de gevolgen. Daarom legt Eric van Enexis dagelijks meters kabels om het stroomnet klaar te maken voor de toekomst.

Eric: Ik vernieuw vol energie het energienet

Bekijk video