Buurtaanpak
Door de energietransitie gebruiken we steeds meer stroom en leveren we ook stroom terug. Ons stroomnet wordt daardoor steeds voller. Op momenten waarop veel stroom wordt verbruikt of teruggeleverd, kan het net overbelast raken en de stroom in een wijk uitvallen. Als u nu een nieuwe of zwaardere aansluiting wilt, past dat er niet altijd meer bij. Om dit op te lossen moeten we ons stroomnet uitbreiden. Met de buurtaanpak versterken we het laagspanningsnet in uw buurt.
Op deze pagina
Werkzaamheden in uw buurt
Wilt u weten wanneer wij in uw buurt het stroomnet uitbreiden?
Wat gaan we doen?
Ons huidige stroomnet is bijna 100 jaar oud. Om iedereen, nu en in de toekomst te voorzien van energie, vernieuwen en versterken we ons stroomnet. We leggen nieuwe, dikkere kabels en bouwen en verbeteren elektriciteitshuisjes. De komende jaren:
- graven we 11.400 kilometer sleuven voor kabels en leidingen;
- plaatsen we 15.000 nieuwe elektriciteitshuisjes (landelijk ruim 25.000);
- plaatsen we 800 nieuwe transportverdeelstations.
Hiervoor hebben we meer dan 1 miljoen m2 aan ruimte nodig. Dit is te vergelijken met 144 voetbalvelden, 83.600 parkeerplaatsen of 52 x de snelweg A2.
Wat betekent dit voor u?
De kans is groot dat we ook bij u in de buurt aan de slag gaan. In elke buurt hebben we ruimte nodig voor kabels en elektriciteitshuisjes. Ongeveer 1 op de 3 straten graven we open. Dit is echt nodig, zodat iedereen toegang houdt tot energie.
Wanneer is uw buurt aan de beurt?
We kijken naar waar de problemen op het stroomnet het grootst zijn en waar we de komende jaren problemen op het stroomnet verwachten. In overleg met de gemeente maken we een plan wanneer we bij u in de buurt aan de slag gaan.
Zo pakken we het aan
We werken buurt voor buurt. Zo houden we de overlast beperkt en werken we sneller en slimmer om storingen en spanningsproblemen te beperken. En we houden u voor en tijdens de werkzaamheden goed op de hoogte van alle ontwikkelingen bij u in de buurt.
Om al het werk goed en op tijd uit te voeren werken we nauw samen met heel veel aannemers uit de regio. Het kan dus zijn dat u niet alleen onze monteurs bij u in de buurt aan het werk ziet, maar ook van aannemers. Wij laten u altijd weten, wie het werk voor ons uitvoert.
Werken aan het energienet doen we met de buurtaanpak
Bekijk de video
Wat kunt u zelf doen?
Wat kunt u zelf doen?
Werk samen met uw buren
Maak afspraken met uw buren als iedereen elektrische apparaten heeft die veel energie gebruiken. Hebben meerdere buren een elektrische auto? Overweeg dan om afspraken te maken over wie wanneer laadt. Zo voorkomen we dat alle auto's tegelijk worden opgeladen, waardoor het stroomnet overbelast kan raken. Is er een overschot aan zonne-energie in uw buurt? Dan helpt het ook als buren zonder zonnepanelen juist op die momenten stroom gebruiken.
Bespaar energie
Hoe minder energie er nodig is, hoe minder het stroomnet belast wordt. Krijg inzicht in uw energieverbruik en maak bewuste keuzes om energie te besparen. Dat kan op verschillende manieren. Door uw huis te isoleren bespaart u al veel. Kijk ook eens naar grote energieslurpers zoals een oude vriezer of elektrische boiler.
Gebruik stroom op het ritme van de natuur
Gebruik stroom zoveel mogelijk op de momenten dat het er volop is. Schijnt de zon? Zet dan elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Zo gebruikt u duurzaam opgewekte stroom direct, vermindert u de druk op het stroomnet en voorkomt u dat de omvormer, uit veiligheid, uitschakelt. Is er weinig zon? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken zoals een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.
Meld zonnepanelen, batterijen of andere installaties aan
Als u zonnepanelen, batterijen of een andere opwek of opslaginstallatie hebt laten plaatsen, kunt u energie opwekken of opslaan. Meldt ze aan op energieleveren.nl. Zo krijgen we beter inzicht in de belasting op het stroomnet en kunnen we inspelen op mogelijke overbelasting.