Vol Energie aan het werk
Ons energieverbruik verandert. Dat vraagt soms te veel van het stroomnet in uw buurt. Dat merkt u thuis misschien aan knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. We verbouwen ons stroom- en gasnet daarom flink, zodat ook volgende generaties elke dag energie kunnen gebruiken. Hier vindt u wat dit voor u betekent en wat u zelf kunt doen tijdens de energietransitie.
Aan de slag met het energienet voor de toekomst
Bekijk video
Omvormer valt soms uit
Valt uw omvormer af en toe uit als de zon schijnt? Dan zijn er in uw buurt misschien problemen met de spanning op het stroomnet.
Persoonlijke verhalen
Persoonlijke verhalen
Kim: mijn omvormer valt uit
De omvormer van Kims zonnepanelen valt soms uit tijdens zonnige dagen. Hoe kan ze dit probleem verminderen?
Jamal: ik moet te lang wachten op een zwaardere aansluiting
Jamal wil zijn lunchroom vernieuwen met een duurzame oven. Hier heeft hij een zwaardere aansluiting voor nodig. Alleen waarom duurt het zo lang en moet hij deze vroeg aanvragen?
Eric: ik leg zwaardere kabels om het stroomnet uit te breiden
Onze monteur Eric legt elke dag meters kabels om het energienet uit te breiden. Alles voor een toekomstbestendig net. Maar dit gaat niet onopgemerkt.
Maaike: mijn lampen knipperen
Bij Maaike knipperen soms haar lampen. Dit is waarschijnlijk een spanningsprobleem. Wat kan ze hiertegen doen?
Zet ook de knop om
Hoe kunt u bewuster omgaan met energie? De overheidscampagne 'Zet ook de knop om' beantwoordt deze en andere vragen. Bekijk verschillende tips en ontdek wat het u kan opleveren.
Anders omgaan met energie. Wat kunt u zelf doen?
Zoë zit vol vragen
Zoë zit volgens haar moeder altijd vol vragen. Ze vindt het gewoon leuk om dingen uit te zoeken. Daarom gaat ze als reporter op pad naar het hoofdkantoor van Enexis. In de video's leggen wij haar met plezier uit hoe bijvoorbeeld zonnepanelen werken en wat een aansluiting eigenlijk is.
Veelgestelde vragen over de energietransitie
Hoe controleer ik of ik spanningsproblemen heb?
Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.
Heeft dit antwoord u geholpen?Wanneer wordt in onze buurt het elektriciteitsnet verzwaard?
Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan.
Tijdens deze verbouwing moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat we het stroomnet in een hele buurt in 1 keer toekomstbestendig maken. Zo komen alle buurten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg de komende jaren aan de beurt. Met deze buurtaanpak werken we efficiënter en verminderen we de overlast in de straat voor bewoners. We werken hiervoor nauw samen met gemeenten.
Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.
Heeft dit antwoord u geholpen?Krijg ik een vergoeding als terugleveren van zelf opgewekte stroom niet mogelijk is?
Nee, er is geen regeling waarvan u gebruik kunt maken.
Heeft dit antwoord u geholpen?Waarom maakt het uit wanneer je stroom gebruikt?
Bedrijven hebben al last van spanningsproblemen. En misschien merkt u het nu ook af en toe door knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. Door bewuster om te gaan met uw stroomverbruik en het moment van verbruik, helpt u mee om stroomuitval zoveel mogelijk te beperken.
Tip: zet, zodra de zon hard schijnt of als de wind hard waait, de elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken. Zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Dan is er namelijk volop stroom om te gebruiken. Zo valt uw omvormer niet uit, verbruikt u direct duurzaam opgewekte energie en vermindert u de drukt op het stroomnet. Is er weinig zon of wind? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken. Bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.
Heeft dit antwoord u geholpen?Waarom is het belangrijk dat mensen bewust worden van de drukte op het stroomnet?
Het is niet zo vanzelfsprekend als vroeger dat stroom altijd beschikbaar is, terwijl we dat wel willen. Ook al blijven we het energienet uitbreiden, de energiebehoefte blijft groeien. Om de beschikbaarheid van stroom beter in balans te houden moeten we het stroomnet samen slimmer gaan gebruiken. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van stroom meer over de dag uit te smeren en piekuren zoveel mogelijk te vermijden. We vinden het onze taak om iedereen hiervan bewust te maken en te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe gewoontes.
Heeft dit antwoord u geholpen?