Buurtaanpak: wanneer komen we in uw buurt

Door de energietransitie gebruiken we steeds meer stroom en wekken we steeds meer op. Ons huidige stroomnet is hier niet voor gemaakt. Dat merken we steeds vaker doordat bijvoorbeeld omvormers uitvallen of stroomstoringen ontstaan. Daarom werken we de komende jaren aan onze grootste verbouwing ooit: het uitbreiden van ons stroomnet. Dit doen we met de buurtaanpak. We geven u een (voorlopige) planning van de werkzaamheden.

Hoofdvideo Vol Energie

Bekijk de (voorlopige) planning

Download hieronder het overzicht als pdf. Per gemeente en buurt ziet u wanneer we starten met de buurtaanpak.

Deze planning gaat alleen over de buurtaanpak. Het reguliere onderhoud en het oplossen van storingen staan hier niet bij. Bekijk waar we nog meer aan het werk zijn. 

Hoe maken we de planning?

We zijn dit jaar gestart met een nieuwe werkwijze: de buurtaanpak. Het eerste jaar is de opstartfase waarbij we de aanpak opzetten met gemeenten en aannemers. Komend jaar leren wij hier samen van. Dit betekent dat de planning nu voorlopig is. Volgend jaar zal deze een stuk betrouwbaarder zijn. We vinden het belangrijk om u alvast mee te nemen in onze plannen. Daarom delen we de informatie die we op dit moment hebben.

In de buurtaanpak werken we samen met de aannemer voor het uitvoeren van de werkzaamheden en de gemeente voor vergunningen en ruimte voor extra elektriciteitshuisjes en kabels. Voor het bepalen in welke buurten we wanneer aan de slag gaan kijken we naar:

  • Hoe groot zijn de problemen in een buurt en hoe veranderen ze komende tijd;
  • Welke keuze maakt de gemeente voor warmte in een buurt;
  • Wat is er technisch nodig om de problemen toekomstbestendig op te lossen;
  • Hoe snel kunnen we de problemen oplossen met de capaciteit bij onze aannemer, voorraad van materialen en beschikbaarheid van openbare ruimte.

De buurten waar de nood het hoogst is en waar we snel aan de slag kunnen, krijgen voorrang. Zo helpen we zo snel mogelijk, zoveel mogelijk klanten.

Veranderingen in de planning

Het is niet mogelijk om een vaste planning van 10 jaar vooruit te maken omdat we afhankelijk zijn van anderen. Hoe verder vooruit in de tijd, hoe groter de kans dat de planning verandert.

Wanneer verandert de volgorde van de planning?

Samen met gemeenten bespreken we de planning vanaf 3 jaar. De volgorde van de planning kan veranderen naar aanleiding van deze gesprekken met de gemeente. Ook  voorspellen we hoe snel buurten verduurzamen. Maar als buurten sneller of langzamer verduurzamen dan we denken, kunnen de problemen verergeren waardoor we onze planning moeten aanpassen. Bijvoorbeeld in een buurt waar ineens meer warmtepompen of zonnepanelen geïnstalleerd zijn dan we vooraf hadden voorspeld. Ook kan de planning veranderen als in de tussentijd de grootste problemen zijn opgelost met reguliere werkzaamheden. Of als er veel tijd nodig is voor het aankopen van grond voor elektriciteitshuisjes, het krijgen van de vergunningen of door onvoorziene omstandigheden. Bijvoorbeeld enorm zware regenval met een hoge grondwaterstand tot gevolg.

Voorlopige planning voor de start van de buurtaanpak

De planning gaat over de start van de werkzaamheden in uw buurt. Omdat we een buurt in 1 keer aanpakken, nemen de werkzaamheden vaak meerdere maanden in beslag. Voor we aan de slag gaan in uw buurt, sturen we u altijd een brief over de planning en wat u kunt verwachten.
werkzaamheden in straat met Enexis bus op de voorgrond

Voorlopige planning voor de start van de buurtaanpak

De planning gaat over de start van de werkzaamheden in uw buurt. Omdat we een buurt in 1 keer aanpakken, nemen de werkzaamheden vaak meerdere maanden in beslag. Voor we aan de slag gaan in uw buurt, sturen we u altijd een brief over de planning en wat u kunt verwachten.
  • Van deze planning zijn we vrij zeker.

    In de buurten die we voor komende 2 jaar hebben gepland, zijn de problemen het grootst en kunnen we snel aan de slag. We zijn voor deze buurten nu in gesprek met gemeenten voor de planning en om te bepalen waar elektriciteitshuisjes het beste passen in de buurt. Met onze aannemers bekijken we hoe snel ze kunnen beginnen.

  • Deze planning is nog niet zeker en kan nog een paar jaar verschuiven.

    In de voorlopige planning voor over 3 tot 5 jaar staan de buurten waarvan we weten dat er problemen zijn. Maar de problemen zijn minder groot dan bij de buurten die we binnen 2 jaar aanpakken. Voor deze buurten starten we de gesprekken met gemeenten en aannemers de komende tijd op. We willen binnen 5 jaar starten met de werkzaamheden in deze buurten.

  • De planning is niet zeker. De kans dat de planning verandert is groot.

    Voor de komende 5 tot 10 jaar weten we welke buurten we willen aanpakken. Als we in deze buurten problemen zien of verwachten, dan zijn deze minder groot dan de buurten die we binnen 5 jaar aanpakken. Blijkt dat de problemen in deze buurten toenemen, dan kan de planning nog veranderen.

    De planning voor de buurten die na 10 jaar aan de beurt zijn, moeten we nog maken.