Overbelast elektriciteitsstation voorkomen: gebruik stroom als de zon schijnt
In de lente en zomer is de kans op overbelasting van sommige elektriciteitsstations groter. Zeker wanneer er veel stroom wordt teruggeleverd en tegelijk weinig stroom wordt verbruikt. Op deze pagina leest u wat er aan de hand is, wat wij doen om de kans op overbelasting te verkleinen en hoe we uw hulp hierbij kunnen gebruiken.

Wat is er aan de hand?
Op sommige elektriciteitsstations bereiken we de maximale capaciteit. Dit betekent dat het stroomnet op sommige dagen overvol zit. Zeker wanneer de zon schijnt, kan dit problemen geven. Dat zit zo: als er veel stroom wordt teruggeleverd met zonnepanelen maar tegelijk te weinig stroom wordt verbruikt, moet er teveel stroom tegelijk door onze kabels. Dan kan een elektriciteitsstation overbelast raken en kapot gaan. Om grote schade te voorkomen, hebben we geen andere keuze dan het station tijdelijk uit te schakelen. Een buurt die op dat station is aangesloten, kan dan tijdelijk zonder stroom zitten. Dit kan vooral gebeuren in het weekend. Want dan zijn grote bedrijven die veel stroom verbruiken dicht.

Wat doen wij om de kans op overbelasting te verkleinen?
Op de plekken waar het stroomnet dit voorjaar en deze zomer overbelast dreigt te raken, hebben we maatregelen getroffen. Voorbeelden van maatregelen die we hebben genomen om het elektriciteitsstation minder te belasten zijn:
- tijdelijk uitschakelen van grote zonneparken;
- afspraken met bedrijven over hun stroomgebruik en opwek;
- gebruiken van storingsreserves;
- verschillende technische maatregelen.
Al deze maatregelen helpen om het station minder te belasten. Maar op zonnige dagen kunnen we niet altijd beloven dat dit genoeg is. Daarom hebben we op deze dagen ook uw hulp nodig. Samen kunnen we de kans op overbelasting van een elektriciteitsstation en daarmee de kans op stroomuitval verkleinen.

Help mee: gebruik stroom op zonnige momenten
Ook uw hulp is nodig om de kans op overbelasting van het station te verkleinen. Gebruik vooral extra stroom in het weekend tussen 11.00 en 15.00 uur als de zon flink schijnt. Ook als u geen zonnepanelen heeft. In het weekend zijn bedrijven vaak dicht, waardoor er minder stroom verbruikt wordt. Om ervoor te zorgen dat het stroomnet niet overvol raakt, is het belangrijk dat u juist dan op het juiste moment stroom verbruikt.
Schijnt de zon? Zet dan elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken.
- Heeft u een elektrische auto? Laad deze dan juist nu op.
- Zet uw wasmachine, droger, vaatwasser of airco aan.
Zo zorgen we ervoor dat er minder stroom tegelijk door onze kabels gaat en verkleinen we de kans op overbelasting van het elektriciteitsstation.

Wat gebeurt er als we toch een station moeten uitschakelen?
Als het echt nodig is om een station uit te schakelen, hebben alle huishoudens en bedrijven die hierop zijn aangesloten tijdelijk geen stroom. Ook terugleveren van stroom is niet meer mogelijk. Het is te vergelijken met een stroomstoring. We snappen dat dit grote gevolgen heeft en proberen dit altijd te voorkomen. Moeten we toch een elektriciteitsstation uitschakelen? Dan doen elektrische apparaten het niet meer. Denk aan:
- internet;
- elektrische kookplaat;
- warm water;
- lift;
- terugleveren met zonnepanelen.
Zitten winkels of bedrijven zonder stroom? Dan werken pinapparaten en kassa's vaak niet.

Tips bij stroomuitval
Houd de koelkast en vriezer dicht
Voorkom dat u eten en drinken moet weggooien door uw koelkast en vriezer zoveel mogelijk dicht te houden. Zo blijft het eten en drinken langer koel en daarmee langer goed. Of u eten of drinken moet weggooien na stroomuitval, leest u op de website van het Voedingscentrum.
Altijd stroom nodig? Regel een noodvoorziening
Kunt u niet zonder elektriciteit? Met een aggregaat bent u goed voorbereid wanneer er even geen stroom is. Een aggregaat is een noodvoorziening bij stroomuitval. Deze werkt vaak op benzine of diesel. De kosten voor een aggregaat zijn voor u.
Zorg voor een opgeladen powerbank
Zorg dat er een volle powerbank beschikbaar is voor uw mobiele apparaten.
Haal contant geld in huis
Bij winkels zonder stroom is pinnen niet mogelijk en werken de kassa's vaak niet.
Veelgestelde vragen
- Kunnen jullie vooraf aangeven wanneer een elektriciteitsstation wordt uitgeschakeld?
Nee. Overbelasting van een elektriciteitsstation kunnen we niet voorspellen. Dit komt omdat we afhankelijk zijn van het weer en hoeveel er op dat moment aan stroom wordt verbruikt.
Om te voorkomen dat een elektriciteitsstation kapot gaat door overbelasting, moet het station direct uit als dit gebeurt. Als een station kapot gaat, kan het langere tijd duren voor u weer stroom kunt gebruiken.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Wanneer is de kans op overbelasting van een elektriciteitsstation het grootst?
Als er veel stroom tegelijk wordt teruggeleverd met zonnepanelen en er weinig stroom wordt verbruikt, dan kan het elektriciteitsstation overbelast raken. Dit is vooral op zonnige dagen, van 11.00 tot 15.00 uur, met name in het weekend.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Waarom moeten jullie het elektriciteitsstation uitschakelen?
We schakelen een elektriciteitsstation uit als we echt geen andere optie meer hebben. Zouden we niets doen? Dan gaan het station en de kabels ernaartoe kapot. Huishoudens en bedrijven hebben dan langere tijd geen stroom.
We nemen eerst andere maatregelen, zoals het tijdelijk uitschakelen van grote zonneparken in uw omgeving. Ook hebben we afspraken gemaakt met bedrijven over hun stroomgebruik en opwek. Maar op zonnige dagen is dat soms niet genoeg. Het stroomnet kan alle stroom dan niet verwerken waardoor het elektriciteitsstation overbelast raakt. Als dit gebeurt, hebben we geen andere keuze dan het station tijdelijk uit te schakelen. Daardoor kunnen delen van dorpen of steden enkele uren zonder stroom zitten. Dit kan meerdere dagen achter elkaar gebeuren als het zonnig weer is.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Waarom worden omvormers niet automatisch uitgeschakeld bij veel zon?
Bij spanningsproblemen schakelt een omvormer automatisch uit als de lokale spanning te hoog wordt. Bij een overbelast elektriciteitsstation zit het probleem op een andere plek van het stroomnet. Namelijk een niveau hoger op het stroomnet (HS/MS station). Omdat de lokale spanning niet te hoog wordt, schakelen de omvormers dus ook niet automatisch uit.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Hoelang heb ik geen stroom als een elektriciteitsstation wordt uitgeschakeld?
Zodra we zeker weten dat ons stroomnet de hoeveelheid stroom weer kan verwerken, schakelen we het elektriciteitsstation weer in. Dit kan enkele uren duren en is afhankelijk van het weer.
Heeft dit antwoord u geholpen?