Wat kunt u zelf doen?

Iedere organisatie of bedrijf kan te maken krijgen met transportschaarste op het net. Dit kan ook uw plannen, zoals uitbreiding of verduurzaming, vertragen. Ondanks geplande uitbreidingen van het stroomnet kan het jaren duren voordat u de capaciteit krijgt die u nodig heeft. Het is daarom goed om te weten wat u zelf kunt doen. Zo zet u (af)wachten om in actie en doet u er alles aan om de impact van transportschaarste op uw onderneming te beperken.

Man bij bloemenmachine

Zelf aan de slag: uw huidige transportcapaciteit zo efficiënt mogelijk gebruiken

Er zijn oplossingen die u zelf kunt oppakken om de impact van de schaarste op het stroomnet te beperken. Deze oplossingen noemen we ook wel: achter-de-meter-oplossingen. In onze overeenkomst heeft u met ons een gecontracteerd vermogen afgesproken. Dit is het maximale vermogen dat u op enig moment mag afnemen van of terugleveren aan het net. Doordat de capaciteit op het net beperkt is, kunnen we steeds vaker geen groter contract toekennen. Het beter benutten van uw huidige capaciteit is een eerste oplossing waar u op dat moment naar kunt kijken. We hebben een aantal oplossingen voor u op een rijtje gezet:

  • Wekt u zelf elektriciteit op en is uw gecontracteerd vermogen niet voldoende voor teruglevering van energie? Wek dan slimmer op door af te toppen. Aftoppen is het afvlakken van de hoogste pieken van de opwek van uw zonnepanelen. Hierbij installeert u een omvormer die lager is dan de maximale capaciteit van uw zonnepanelen. Neem contact op met een technisch adviseur voor de mogelijkheden binnen uw opwekinstallatie.

  • Het lijkt logisch om uw zonnepanelen op het zuiden te richten. Dat hoeft niet de beste oplossing te zijn. De energie van zonnepanelen die gericht zijn op het westen of oosten wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. Panelen die gericht zijn op het zuiden wekken 10% meer op, maar de productie van de stroom van de panelen gericht op het westen of oosten sluit beter aan op het verbruik. Panelen gericht op het zuiden leveren hun piek rond 13.00 uur. De panelen gericht op oosten leveren het meeste stroom in de ochtend en panelen op het westen juist weer aan het einde van de dag. Door de zonnepanelen te richten op een manier die aansluit bij uw energieverbruik, maakt u slimmer gebruik van uw eigen opwek.

    Wilt u uw zonnepanelen anders opstellen? Neem dan contact op met een een technisch adviseur voor de mogelijkheden binnen uw opwekinstallatie.

  • Het zelf gebruiken van uw eigen opgewekte elektriciteit is een slimme manier om meer opwek mogelijk te maken binnen de kaders van uw contract. Hoe meer u zelf verbruikt, hoe minder er teruggeleverd hoeft te worden aan het net. Deze oplossing is mogelijk voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Houd er rekening mee dat u niet meer energie teruglevert dan u verbruikt, anders vergroot u alsnog de belasting op het net. 

  • U kunt de druk op het stroomnet verminderen door uw opgewekte elektriciteit op te slaan. Vaak gebeurt dit opslaan in een batterij. De meeste batterijen kunnen enkele uren aan stroom opslaan. De opgeslagen energie kunt u vervolgens op een andere moment gebruiken als er geen of weinig opwek is. Bijvoorbeeld ’s nachts of bij slecht weer.

    Wilt u energie gaan opslaan? Geef dit aan ons door.

  • U heeft volgens uw contract een maximaal vermogen wat u mag verbruiken. Waarschijnlijk heeft u slechts op een paar momenten meer elektriciteit nodig dan uw gecontracteerde transportvermogen. Op andere momenten heeft u wel genoeg ruimte. Door verspreid over de dag of de maand bewust gebruik te maken van meer of minder elektriciteit verdeelt u uw capaciteit slimmer.  

    Onderzoek zelf of u uw elektriciteitsvraag slimmer kunt verdelen om alle elektrische activiteiten te kunnen blijven doen. Denk hierbij aan:

    • Het verplaatsen van de elektriciteitspiek: stel apparaten anders in of gebruik ze op een ander moment.
    • Het verlagen van de elektriciteitspiek: laat apparaten als dat kan op een lager vermogen werken.

    Weet u niet hoeveel u verbruikt? Log dan in op Mijn Enexis om uw maandelijkse piekmomenten te bekijken. Hier ziet u ook wie uw meetbedrijf is. Deze kan de meetdata per kwartier bekijken. Samen met uw meetbedrijf kunt u kijken hoe u uw verbruik te spreiden is. Ook een technisch adviseur kan u adviseren over hoe u de belasting verlaagt.

  • Bij transportschaarste kan een eigen stroomvoorziening een oplossing zijn. Hierbij kunt u denken aan:

    • (Groen- of Bio-)gasgeneratoren
    • (Bio)dieselaggregaten
    • Brandstofcellen
    • Hybride aggregaten
    • Accu’s in combinatie met duurzame opwek

    U kunt uw eigen stroomvoorziening kopen of huren. Een noodstroomvoorziening levert niet aan alle stopcontacten stroom. U moet zelf een stroomkabel leggen van de noodvoorziening naar de apparaten of machines die stroom nodig hebben.

    Wij bieden geen alternatieve stroomvoorzieningen aan. Neem voor advies contact op met uw technisch adviseur.

  • Als u flexibel inzetbaar vermogen heeft, dan kan dat u een aantrekkelijk verdienmodel opleveren. Wanneer in een gebied overbelasting van het net dreigt, dan plaatsen we een uitvraag voor stroomafname of -levering op het congestiemanagementplatform van de Nederlandse netbeheerders. Via dit handelsplatform kunt u uw flexibel inzetbaar vermogen aanbieden tegen een vergoeding. 

Mijn stroomnet is jouw stroomnet

Benieuwd naar wat we nog meer doen, wat anderen doen en wat u zelf kunt doen? Lees meer op onze pagina Mijn Stroomnet is Jouw Stroomnet.

Meld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief

  • Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief per e-mail
  • Speciaal voor grootzakelijke klanten
  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het energienet