Header fastned

Fastned zoekt proactief naar oplossingen

‘’Flexibiliteit is dé sleutel om meer capaciteit vrij te maken. Als we erin slagen om de pieken beter af te vlakken, kan dat een wezenlijk verschil maken.’’

Lees het verhaal

Fastned is een bedrijf dat zich richt op het bouwen en exploiteren van snellaadstations voor elektrische voertuigen in het verzorgingsgebied van Enexis, maar ook in de rest van Nederland en Europa. Sinds de oprichting in 2012 heeft het bedrijf een netwerk van honderden laadstations gebouwd, met een focus op duurzame energie. De vraag naar laadstations groeit hard - dit biedt kansen, maar toenemende netcongestie zorgt tegelijkertijd ook voor de nodige uitdagingen. Lex Carlier, Senior Manager Grid Capacity & Energy Storage bij Fastned, vertelt hoe het bedrijf hiermee omgaat.

Fastned station hoek

Wat zijn de grootste obstakels waar jullie mee te maken hebben?

“Onze missie is de overgang naar elektrisch rijden versnellen - we hebben onszelf als doel gesteld om in 2030 duizend snellaadstations te hebben in Europa. We willen dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken over hun batterijlading en altijd een betrouwbaar station kunnen vinden. Elektrisch rijden moet net zo eenvoudig zijn als rijden op fossiele brandstoffen, zowel in Nederland als daarbuiten. In Nederland hebben we momenteel 180 stations. Inclusief de andere Europese landen waarin we actief zijn dat er 325, verspreid over zeven landen. In het buitenland timmeren we nog harder aan de weg, omdat het laadnetwerk daar minder ontwikkeld is dan hier. Het grootste obstakel waar we in Nederland tegenaan lopen, is dat in drukke gebieden zoals de Randstad er vaak niet voldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet om nieuwe stations aan te sluiten. We hebben gelukkig tijdig grote aansluitingen aangevraagd, waardoor we tot nu toe veelal voldoende capaciteit hebben en zelfs nog kunnen uitbreiden met meer en snellere laders op bestaande stations. Maar we willen natuurlijk nog meer stations bijbouwen.”

Hoe pakken jullie dat aan?

“We zijn ons er volledig van bewust dat het elektriciteitsnet een collectief systeem is. Afgelopen winter hebben we een experiment gedaan met Enexis, waarbij we vrijwillig op vaste momenten, voornamelijk tijdens de ochtend- en avondpieken, wat van ons vermogen inleverden. Dit had geen impact op onze klanten, omdat de vraag naar snelladen vooral overdag is en juist niet op de momenten in de ochtend en avond wanneer er piekmomenten op het net zijn. Dat zijn de momenten wanneer veel mensen thuis zijn en stroom gaan verbruiken. Daar tegenover vragen we van Enexis flexibele extra capaciteit op de momenten dat het kan. Deze oplossingen die nodig zijn voor de energietransitie kunnen alleen slagen als we allemaal enigszins flexibel zijn, zowel de afnemer als de netbeheerder.”

Wat doen jullie nog meer?

“We kijken ook naar het inzetten van batterijen als buffer op drukke locaties. We zien veel potentieel hierin als oplossing voor de pieken in de vraag naar elektriciteit. We hebben goedgekeurde plannen voor batterijopslag, maar deze zijn nog niet operationeel. We hebben ook systemen ontwikkeld waarmee we het beschikbare vermogen uit het net en eventuele batterijcapaciteit slim kunnen verdelen over de laders. Dit zorgt ervoor dat we op elk moment optimaal gebruikmaken van de beschikbare capaciteit. Het vereist nauwkeurige planning en forecasting.”

Fastned station voorkant

Werken jullie ook samen met andere bedrijven?

“We zijn opties voor samenwerkingen aan het onderzoeken met bijvoorbeeld zonne- en windparken. Door direct aan te kunnen sluiten op hernieuwbare energiebronnen, kunnen we onze stroomvoorziening efficiënt organiseren en tegelijkertijd het net ontlasten. Snelladen kan namelijk goed samengaan met zonne-energie, omdat ons piekverbruik vaak samenvalt met de maximale productie van zonneparken. Dit zorgt voor een duurzame energievoorziening en maakt ons ook minder afhankelijk van het reguliere net.”

Wat is jullie advies aan andere bedrijven? 

“We kunnen op dit moment niet verwachten dat netbeheerders alles kunnen leveren wat de transitie vereist, zonder dat bedrijven hun steentje bijdragen. Daarom raden we andere partijen aan om goed te onderzoeken hoe hun energieafname en productie er op dagelijkse basis uitzien, en te kijken wat voor ingrepen ze met hun profiel kunnen doen. Ga vervolgens actief met de netbeheerder het gesprek aan over wat je van hen nodig hebt. Dat maakt voor beide partijen inzichtelijk welke oplossingen kunnen helpen om de missie van het bedrijf voort te kunnen zetten. En de netbeheerder kan hiermee bepalen of de congestieproducten die zij aanbieden, voldoende passen bij wat de afnemer nodig heeft.”

Fastned station avond

Hoe zien jullie de toekomst van het energienet?

“We willen een actieve rol spelen in het creëren van een flexibeler energienet. We hebben een white paper en ons PAMFLEX gepubliceerd waarin we onze visie delen met netbeheerders en andere stakeholders. Flexibiliteit is volgens ons dé sleutel om meer capaciteit vrij te maken. Er is namelijk vaak veel onbenutte capaciteit, vooral buiten de piekmomenten. Als we erin slagen om die pieken beter af te vlakken, zou dat een wezenlijk verschil kunnen maken. Natuurlijk is het ook belangrijk dat het net wordt uitgebreid, maar we moeten ook creatief zijn met de oplossingen die we nu al kunnen implementeren.”

Samen zorgen we dat het stroomnet blijft stromen

Het stroomnet is van ons allemaal. En samen zorgen we ervoor dat het blijft stromen. Ontdek wat wij doen en wat u zelf kunt doen. Samen met ons, of met anderen.

Monteurs van Enexis overleggen tijdens grondwerkzaamheden in de straat

Wat doen wij?

Meer informatie
Twee mannen buiten wandelend in gesprek

Wat kunt u samen met anderen doen?

Meer informatie
Man bedient machine in bloemkwekerij

Wat kunt u zelf doen?

Meer informatie
Vrachtwagen van met container in een haventerminal

Wat doen wij samen met u?

Meer informatie

Meld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief

  • Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief per e-mail
  • Speciaal voor grootzakelijke klanten
  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het energienet