Wilvo zet in op energiebesparing en samenwerking
“Door ons energieverbruik te verlagen konden we blijven groeien.”
Lees het verhaalWilvo is een gespecialiseerd metaalbewerkingsbedrijf uit Bergeijk. De onderneming, die bestaat uit 7 bedrijven, maakt o.a. onderdelen en componenten die verwerkt worden in eindproducten van hun klanten. Zo zijn ze toeleverancier van ASML en Canon. Het bedrijf heeft veel productiemachines en daarmee grote behoefte aan vermogen. Hoe gaan zij om met de snelveranderende wereld van energie? COO Dennis Geerings en QHSE-manager Davy Schiricke delen hun inzichten.
Wanneer kwam energie bij jullie hoog op de agenda te staan?
Davy begint te vertellen dat het in het begin vooral te maken had met de prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne: “Het was toen meer een kostenkwestie. We hebben veel kostenbesparende maatregelen genomen bij ons hoofdkantoor. Daardoor hebben we ruimte gecreëerd op ons gecontracteerde vermogen en zitten we daar nu ver onder. Zo groeien we zonder beperkt te worden door netcongestie.”
Dennis vult daarbij aan: “We zijn ook best wel sterk gegroeid. En met die groei verbruiken we natuurlijk meer energie. Gelukkig waren we al gedwongen om goed te kijken naar het energieverbruik van ons hoofdkantoor in Bergeijk. Het hoofdkantoor is trouwens niet alleen het kantoor, maar ook onze hoofdproductiefaciliteit. Hier werkt de helft van onze medewerkers. Zoals Davy al zei: we hebben daar al kostenbesparingen doorgevoerd. Door het energieverbruik per machine te meten, kwamen we erachter dat sommige oude machines onnodig veel stroom verbruikten. Zelfs als ze niet actief waren. Die hebben we toen vervangen door zuinigere alternatieven, zoals fiber-lasers. Nu we verder aan het groeien zijn ontstaan er op onze andere locaties ook issues. Dus nu proberen we wat we bij ons hoofdkantoor hebben geleerd ook toe te passen op de andere locaties. Maar dat lukt niet altijd."
Waar lopen jullie dan tegenaan?
Dennis vervolgt zijn verhaal: “We gebruiken soms andere technieken op onze andere locaties. En dan kun je niet een op een toepassen wat we geleerd hebben bij ons hoofdkantoor. Of er zijn geen energiezuinigere machines beschikbaar, waardoor je de huidige machines niet kunt vervangen.”
Zijn er ook andere oplossingen dan energiebesparingen?
Davy vertelt dat ze ook oplossingen zoeken in samenwerking: “We praten met tien tot vijftien bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor zo'n 80% van het energieverbruik op het industrieterrein. Samen met het Kempisch Ondernemingsplatform (KOP) proberen we vooral te kijken hoe we met deze bedrijven kunnen samenwerken. De pieken in energieverbruik verschillen per bedrijf en vinden niet allemaal op hetzelfde moment plaats. Het kan zijn dat wij een piek hebben om zes uur en een ander bedrijf om acht uur. Samen met de werkgroep proberen we daar slim mee om te gaan.”
En levert dat al iets op?
“We zitten nu in de afrondende fase van een test. We gaan kijken hoe we met een groep van acht tot tien bedrijven het energieverbruik kunnen balanceren en de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk kunnen benutten. Dat is fase één. Daarna kijken we wat we verder nodig hebben. Bijvoorbeeld zonnepanelen en eventueel batterijen of accu’s om de piek op het industrieterrein verder te kunnen dempen."
Zijn er nog andere zaken die jullie aan het onderzoeken zijn?
Dennis vertelt dat ze aan het kijken zijn hoe ze hun eigen gecontracteerde vermogen naar beneden kunnen brengen: “Batterijen zijn hierbij een serieuze optie. We onderzoeken momenteel ook of we batterijen kunnen inzetten om ons verbruik verder te optimaliseren. Dat zou een realistische aanvulling kunnen zijn om pieken op te vangen en het net te ontlasten. De andere optie zou zijn om met een noodaggregaat te gaan werken. Maar dat willen we niet. We willen geen diesel- of gasgestookte aggregaten gaan inzetten om stroom op te wekken. Dat is eigenlijk de omgekeerde wereld, gezien waar we met z’n allen naartoe willen."
Wat verwachten jullie van de netbeheerder en de overheid?
Dennis stipt aan dat BV Nederland flink moet gaan investeren: "We hadden graag gezien dat de hele stroomvoorziening in Nederland wat pro-actiever was benaderd. Als zowel bedrijven als huishoudens worden gemotiveerd om over te gaan op elektriciteit en elektrisch rijden, dan valt te voorzien dat die vraag enorm gaat stijgen. Daar had eerder op geanticipeerd kunnen worden, vinden wij. Er moeten dus meer kabels de grond in, er moeten meer stroompunten bij en de netcapaciteit moet worden verzwaard. Dat is een taak voor de netbeheerder. Los daarvan hebben wij natuurlijk ook onze eigen verantwoordelijkheid. We proberen ons stroomverbruik naar beneden te brengen. Dat is ook gewoon gezond ondernemerschap. Als het energiezuinig kan, dan doen we dat. Maar het stroomnet moet echt verzwaard worden. Bedrijven moeten zeker energiezuinig blijven werken, maar aan de andere kant moet het stroomnet ook voorzien in de vraag. Het ligt dus niet alleen bij de bedrijven, maar ook niet alleen bij Enexis. Het is echt een samenwerking tussen vraag en aanbod."
Wat zijn jullie belangrijkste tips voor andere bedrijven?
Davy vertelt dat alles begint met goed inzicht in je energieverbruik: “Je moet inzicht krijgen in de verschillende aspecten van je proces en daar slim over nadenken. En vervolgens actie ondernemen. Ongeacht wat het is. Monitor je verbruik, want als je niet weet waar het probleem zit, kun je het ook niet aanpakken. Aanpassingen, zoals het vervangen van verlichting kunnen een wezenlijk verschil maken.”
Dennis voegt daaraan toe: “Je moet ook niet te snel tevreden zijn. Je moet echt goed nadenken waarom iets zo is. Niet blijven bij ‘Dat is altijd zo geweest’. We hebben ook een hele stomme situatie gehad, waarbij installaties elkaar tegenwerkten. Zo hadden wij een situatie waarin we terugkeken en het bleek dat de ene installatie dacht: ‘Het wordt hier koud, ik ga het opwarmen’, terwijl de andere dacht: ‘Het wordt hier te warm, ik ga afkoelen’. Door inzicht te krijgen, kun je zulke situaties voorkomen. Het is net als thuis de airco en de verwarming tegelijk aanzetten. Dat heeft niet zoveel nut. Wij hadden dus ook zoiets. Met meten en inzicht kun je achter dit soort zaken komen. Door dit soort maatregelen in al onze vestigingen uit te rollen, hebben we ons totale energieverbruik met 30% kunnen verlagen, en in de nacht zelfs met 50%."
Samen zorgen we dat het stroomnet blijft stromen
Het stroomnet is van ons allemaal. En samen zorgen we ervoor dat het blijft stromen. Ontdek wat wij doen en wat u zelf kunt doen. Samen met ons, of met anderen.
Wat doen wij?
Meer informatieWat kunt u samen met anderen doen?
Meer informatieWat kunt u zelf doen?
Meer informatieWat doen wij samen met u?
Meer informatieMeld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief
- Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief per e-mail
- Speciaal voor grootzakelijke klanten
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het energienet