Directe lijn
Het stroomnet is steeds voller. Het kan zijn dat u daardoor als bedrijf niet de hoeveelheid stroom kunt afnemen of terugleveren die u wilt. Zit in uw buurt een bedrijf of partij met een stroombehoefte die hier goed op aansluit? Dan kunt u elkaar mogelijk helpen met een directe lijn.
Wat is een directe lijn?
Een directe lijn is een directe verbinding tussen een stroomproducent (zoals een wind- of zonnepark) en een afnemer van stroom in de buurt. De afnemer krijgt de stroom direct vanuit de bron en dus niet via het openbare elektriciteitsnet. Dit gebeurt soms zelfs zonder betrokkenheid van een netbeheerder.
Hoe werkt een directe lijn?
Bij een directe lijn levert een energiebron via een eigen kabel direct stroom aan een bedrijf in de buurt met een (grote) stroomvraag. Dit kan ook een groep bedrijven zijn. Een tussenmeter houdt bij hoeveel stroom er is geleverd en verbruikt.
Het is belangrijk dat het stroomverbruik van de afnemer aansluit op de opwek van de producent. De hoeveelheid stroom en de momenten van levering en afname moeten op elkaar aansluiten. Een batterij kan mogelijk bij helpen door een teveel aan stroom tijdelijk op te slaan.
Directe lijn met of zonder gebruik openbare stroomnet
Er zijn 2 soorten directe lijnen:
- Een directe lijn tussen de producent en de afnemer, zonder gebruik van het openbare stroomnet. U heeft dan geen last van mogelijke schaarste op dit net.
- Een directe lijn tussen de producent en 1 of meer afnemers. De installatie van de producent is wel aangesloten op het openbare net.
Wat zijn de voordelen?
- Sluit aan op wensen
Bedrijven kunnen de energievoorziening via een directe lijn aanpassen naar hun eigen wensen. Dit is vooral handig voor bedrijven met een hoog energieverbruik. Of als ze bepaalde eisen hebben voor leveringstijden en/of vermogen. - Meer stroomzekerheid
Samen goede afspraken maken geeft meer zekerheid. De stroomproducent weet dat de stroom wordt afgenomen. De afnemer krijgt voldoende stroom. Beide partijen hebben geen of minder last van bijvoorbeeld schaarste in het openbare net. - Stroomprijs zelf bepalen
Is er geen aansluiting op het openbare net? Dan bepaalt de producent samen met de afnemer de prijs voor de stroom.
Hoe kan ik ermee aan de slag?
Het aanleggen van een directe lijn kan ingewikkeld zijn. Denk aan de technische kennis die nodig is, de veiligheidseisen en de vergunningen en regels waaraan u moet voldoen. Ook kunnen de kosten hoog zijn. Laat u dus goed adviseren. Schakel op tijd specialisten in om de haalbaarheid te onderzoeken.
Voor het gebruik van een directe lijn als oplossing voor uw stroomvraag neemt u de volgende stappen:
- 1
Ga op zoek naar een stroompartner
Ga in gesprek met bedrijven in de buurt. Zoek zo een stroomproducent of grootverbruiker die bij u past. Beide partijen moeten elkaar aanvullen in het aanbod van en vraag naar stroom.
- 2
Doe een haalbaarheidsstudie
Onderzoek of een directe lijn technisch mogelijk is. Ga ook na of de plannen financieel haalbaar zijn. Een erkend installateur en/of adviesbureau kan u hierbij ondersteunen.
Zoek een erkend installateur - 3
Stel een overeenkomst op
De stroomproducten en de afnemer stellen een overeenkomst op. Hierin staan de voorwaarden die u samen afspreekt over de stroomlevering.
- 4
Regel vergunningen
Vraag vergunningen aan bij uw gemeente, als dit nodig is. Zorg dat u dit op tijd doet.
- 5
Doe een melding bij uw netbeheerder
Krijgt uw directe lijn een aansluiting op het openbare net? Meld dit dan ook bij uw netbeheerder.
- 6
Leg het netwerk aan
Het aanleggen van een directe lijn vraagt om uitgebreide kennis. Laat dit dus doen door een specialist. Zo weet u zeker dat het voldoet aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen.
- 7
Meld de directe lijn bij de ACM
Het is verplicht om een directe lijn te melden bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM beoordeelt niet inhoudelijk of het gaat om een directe lijn volgens de definitie van de wet. Dit zoekt u zelf uit. Vraag hiervoor advies aan een jurist.
Meer over directe lijn melden bij ACM
Veelgestelde vragen over de directe lijn
Aan wie kan ik vragen stellen over een directe lijn?
Bedrijven regelen zelf een directe lijn. Netbeheerders spelen hier geen rol bij. Heeft u vragen? Neem dan contact op met bijvoorbeeld een technische installatiebedrijf, adviesbureau of een jurist.
Bent u van plan een directe lijn aan te leggen? Meld dit dan wel op tijd bij ons. Zie ook: ‘Waarom is het belangrijk uw direct lijn te melden bij de netbeheerder?’.
Heeft dit antwoord u geholpen?Waarom is het belangrijk uw directe lijn te melden bij de netbeheerder?
Krijgt uw directe lijn een aansluiting op het openbare stroomnet? Dan is het belangrijk dat u dit bij de netbeheerder meldt. Door een directe lijn kan er op een andere plek in het net een probleem ontstaan. Het kan de balans van vraag en aanbod verstoren. Neem bij ons contact op via Service en contact.Heeft dit antwoord u geholpen?
Meer informatie?
Heeft u nog vragen over een directe lijn? Neem dan contact op met een specialist, zoals een technisch installatiebedrijf, een adviesbureau of een jurist. Zodra u van plan bent een directe lijn aan te aanleggen, neem dan contact met ons op via Service en contact.