Wat kunt u samen met anderen doen?
Het stroomnet kan de snelgroeiende vraag en het aanbod van stroom niet bijbenen, maar samenwerking met andere netgebruikers kan er wel voor zorgen dat u verder kunt met uw plannen. We willen u daarom graag inspireren om samen met andere netgebruikers op zoek te gaan naar oplossingen om de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk te gebruiken.
Samen met andere bedrijven gaan voor een collectieve oplossing
Collectieve oplossingen kunnen ervoor zorgen dat het net blijft stromen. Bijvoorbeeld door de capaciteit onderling beter te verdelen. Op de momenten dat u extra energie nodig heeft voor uw bedrijf, kan de energievraag bij een ander bedrijf juist relatief laag zijn en andersom. Zo maakt u gebruik van elkaars flexibele capaciteit. Dit kan helaas niet overal, maar werkt vooral op plekken waar meerdere bedrijven dicht bij elkaar op het net zitten, bijvoorbeeld op bedrijven- en industrieterreinen. Voor een collectieve oplossing is vaak een aangepaste contractvorm nodig.
Voorbeelden van collectieve oplossingen
Directe lijn
Een directe lijn is een directe verbinding tussen een energieproducent (zoals een wind- of zonnepark) en een afnemer van energie in de buurt. De afnemer krijgt de energie direct vanuit de bron en dus niet via het openbare elektriciteitsnet. Dit gebeurt zonder dat er een netbeheerder bij betrokken is.
Gesloten distributiesysteem
Het uitwisselen van gas of elektriciteit gebeurt in Nederland via openbare netten die beheert worden door een netbeheerder. Het uitwisselen van gas of elektriciteit kan ook in een privaat net. Het net is dan eigendom van een partij zoals een bedrijf of een gemeente. Dit noemen we een gesloten distributiesysteem (GDS).
Groepstransportovereenkomst (GTO)
Een groepstransportovereenkomst (GTO) is een contract waarbij bedrijven gezamenlijk gebruikmaken van een afgesproken transportcapaciteit. Hierdoor kunnen ze efficiënter omgaan met de beschikbare stroom, doordat ze pieken en dalen in energieverbruik beter op elkaar afstemmen. Een GTO vormt tevens een van de bouwstenen voor een energiehub, wat samenwerking tussen bedrijven stimuleert.
Meerdere leveranciers op 1 aansluiting
Als meerdere leveranciers op 1 aansluiting energie leveren, is het makkelijker om een aansluiting te delen. Bijvoorbeeld als er op uw terrein een nieuw bedrijf vestigt zich (zoals een cateringbedrijf) die zelf verantwoordelijk is voor de energiekosten. Het bedrijf kan dan zijn eigen leverancier kiezen en zelf de energieleveringskosten betalen. Hiervoor is het aanleggen van een extra meetpunt nodig.
Cable pooling
Cable pooling is het delen van dezelfde elektriciteitsaansluiting en kabels door twee partijen voor het vervoeren van energie uit meerdere duurzame bronnen, zoals wind- en zonne-energie.
Deze bedrijven werken al succesvol samen
Arriva en BAT delen ’s nachts stroom
Arriva en het Brabants Afval Team (BAT) zijn samen met ons een experiment gestart door stroomtransportcapaciteit in de nacht te verschuiven van BAT naar Arriva. Daarmee ondervangen ze de capaciteitsproblemen op het Brabantse elektriciteitsnet. BAT, onderdeel van gemeente Tilburg, heeft al 5 elektrische vuilniswagens rondrijden, maar gebruikt ‘s nachts niet alle beschikbare stroomcapaciteit. Door die overcapaciteit in de nacht aan Arriva beschikbaar te stellen, kan Arriva haar bus- en wagenpark in de gemeente Tilburg elektrificeren.
Mijn stroomnet is jouw stroomnet
Benieuwd naar wat wij doen, wat u samen met ons kunt doen en wat u zelf kunt doen? Lees meer op onze pagina Mijn Stroomnet is Jouw Stroomnet.
Meld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief
- Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief per e-mail
- Speciaal voor grootzakelijke klanten
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het energienet