Zonnepanelen en een stroomstoring of -onderbreking
Een stroomstoring of stroomonderbreking kan gevolgen hebben voor de omvormer van uw zonnepanelen. Ook kunnen zonnepanelen juist zorgen voor een stroomstoring. Hoe dit zit? We leggen het u uit.
Meer over
Stroomstoring door veel zonnepanelen
Steeds meer huishoudens plaatsen zonnepanelen. We merken de laatste tijd dat er hierdoor op steeds meer plekken overbelasting is op het elektriciteitsnet. Wanneer het stroomnet overbelast raakt, dan kunnen de zekeringen in transformatorstations smelten. Als dit gebeurt, valt de stroom uit. Dat is natuurlijk erg vervelend. Zeker als dit regelmatig gebeurt. Op dit moment is 2% van het totaal aantal storingen een overbelasting op ons stroomnet. Wij verwachten dat dit aantal toeneemt totdat we ons net hebben verzwaard. Wanneer een zekering is gesmolten in een transformatorstation dan lossen wij dit nu op door:
- de gesmolten zekering te vervangen;
- de transformator verwisselen voor een andere met iets meer capaciteit.
Deze oplossingen zijn tijdelijk, totdat ons stroomnet verzwaard wordt. Dit kan alleen nog enkele jaren duren omdat de vraag naar elektriciteit enorm is toegenomen. We hebben een tekort aan technisch personeel om alle benodigde werkzaamheden uit te voeren. In de tussentijd kunt u vaker 1 van onze monteurs tegenkomen in uw buurt. Ook zoeken we naar andere oplossingen totdat ons net verzwaard is.
Kan ik zelf iets doen om overbelasting van het net te verminderen?
Gebruik uw apparaten vooral wanneer uw zonnepanelen veel energie opwekken. Hierdoor is de kans kleiner dat uw omvormer uitvalt:
- draai een wasje;
- zet de vaatwasser aan;
- laad uw elektrische auto op;
- zet de airco aan
Tip: wist u dat er tegenwoordig ook 'slimme' wasmachines, vaatwassers en laadpalen zijn? Deze zijn zo in te stellen, dat ze vanzelf aangaan als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken.
Zonnepanelen en een stroomonderbreking
Schakelt de omvormer zichzelf uit? Controleer dan of er een stroomstoring is of onderhoudswerkzaamheden bezig zijn. Is dat het geval? Dan kunt u even geen stroom opwekken of terugleveren met uw zonnepanelen. Het uitschakelen van de omvormer is een ingebouwde beveiliging. Deze zorgt ervoor dat overbelasting en gevaarlijke situaties worden voorkomen. Onze monteurs werken tijdens een stroomstoring of onderbreking aan de elektriciteitskabels. Voor hun veiligheid is het noodzakelijk dat er dan geen spanning op staat. Omvormers schakelen daarom automatisch uit en met metingen controleren wij of het stroomnet tijdens de werkzaamheden spanningsvrij blijft.
Dit gebeurt er tijdens en na een stroomonderbreking
- De omvormer schakelt zichzelf automatisch uit.
- Na de onderhoudswerkzaamheden en/of het verhelpen van de stroomstoring schakelen de meeste omvormers zichzelf automatisch weer in.
- Controleer zelf of de omvormer weer correct werkt, zodat u geen opbrengsten misloopt.
Veelgestelde vragen over zonnepanelen en een stroomstoring
Wanneer verzwaren jullie het elektriciteitsnet in mijn buurt?
Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan.
Tijdens deze verbouwing moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat we het stroomnet in een hele buurt in 1 keer toekomstbestendig maken. Zo komen alle buurten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg de komende jaren aan de beurt. Met deze buurtaanpak werken we efficiënter en verminderen we de overlast in de straat voor bewoners. We werken hiervoor nauw samen met gemeenten.
Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.
Heeft dit antwoord u geholpen?Waarom duurt het zo lang voordat jullie een overbelast stroomnet opgelost hebben?
Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan. Helaas gaat dit niet in 1 keer. Landelijk is een groot tekort aan technisch personeel, ruimte en materialen. Ondertussen proberen we met tijdelijke oplossingen de overbelasting te beperken.
Heeft dit antwoord u geholpen?Wat is een omvormer?
Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de opgewekte energie uit de zonnepanelen (gelijkspanning) omvormt naar elektriciteit die in uw huis wordt gebruikt (230 V 50 Hz). Bij gebruik van zonne-energie door middel van fotovoltatïsche zonnecellen (Zon-PV) zijn omvormers noodzakelijk. Alleen met een omvormer kunt u de opgewekte energie gebruiken of transporteren.
Heeft dit antwoord u geholpen?Krijg ik een vergoeding als terugleveren van zelf opgewekte stroom niet mogelijk is?
Nee, er is geen regeling waarvan u gebruik kunt maken.
Heeft dit antwoord u geholpen?