Vol aannames

Zonnepanelen wekken meer op als het warm weer is en het vervangen van gasleidingen is zinloos. Kloppen deze en andere aannames over energie wel? Wij geven u antwoord.

Man met tablet vraagt slimme meter aan
Aanname? Bij 32 graden Celsius wekken zonnepanelen meer op dan bij 20 graden Celsius.

Zonnepanelen wekken bij 32 graden Celcius meer op dan bij 20 graden Celsius

Niet waar

Stralend zonnig weer met een strakblauwe lucht; ideaal om lekker veel energie op te wekken met uw zonnepanelen. Toch produceren zonnepanelen niet op elke zonovergoten dag evenveel stroom. Zonnepanelen werken het meest efficiënt bij een lagere temperatuur. Een stralend zonnige en koude dag in maart of april is dan ook perfect voor de opbrengst van uw zonnepanelen. De opbrengst op een zonovergoten maar hete dag in juli kan lager zijn; ondanks dat de dagen dan langer zijn. Als de buitentemperatuur oploopt, dan wordt de temperatuur van een zonnepaneel heel warm. Dat zorgt ervoor dat het paneel minder goed werkt.  

Aanname? Mijn omvormer valt soms uit om de apparaten in mijn huis niet te beschadigen.

Mijn omvormer valt soms uit om apparaten in huis niet te beschadigen 

Waar

Een omvormer schakelt zich soms uit om ervoor te zorgen dat uw elektrische apparaten in huis niet kapot gaan. Als er in uw buurt veel huizen met zonnepanelen zijn, kan dit leiden tot problemen op het stroomnet. Als het te druk wordt op het net, kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog. Als deze te hoog is, schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit of krijgt een storing. Omvormers zijn zo ingesteld dat ze zich automatisch uitschakelen als ze boven een bepaalde spanning komen. Dit is wettelijk geregeld en staat beschreven in de normen waar een omvormer aan moet voldoen. Zakt de spanning weer naar een normaal niveau? Dan schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. 

Woningen straat met zonnepanelen
Woningen met zonnepanelen

Op de website van Enexis zie ik of er spanningsproblemen in mijn buurt zijn

Waar

U kunt op onze website zien of er in uw buurt spanningsproblemen zijn waardoor de omvormer automatisch uitschakelt. Dit kunt u controleren door uw postcode en huisnummer in te vullen. U ziet dan of er in uw buurt spanningsproblemen zijn én wat u zelf kan doen om deze problemen te verminderen. Woont u in een wijk met spanningsproblemen? Helaas is het dan niet mogelijk om het uitvallen van de omvormer te voorkomen. Voor het oplossen van spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat wij het net buurt voor buurt verzwaren en starten in wijken waar de maatschappelijke impact het grootst is. Zo breiden we de komende jaren ons stroomnet zo effectief mogelijk uit. 

Aanname? Het vervangen van gasleidingen is zinloos.

Het vervangen van gasleidingen is zinloos

Niet waar

 Het vervangen van gasleidingen is juist heel belangrijk. Een gasleiding kan door veroudering gaan roesten. Door spanning of trillingen in de grond, bijvoorbeeld door verkeer, kunnen scheurtjes ontstaan in de leiding. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Voor een veilig gasnetwerk controleren wij alle bestaande hoofdleidingen en de aansluitingen van ons gasnet minimaal eens in de 5 jaar. Hierdoor kunnen we de kleinste lekkages aanpakken voordat ze een probleem worden. Daarnaast zijn de nieuwe kunststof gasleidingen goed te gebruiken voor het transport van waterstof of groen gas. En zo maken we ook het gasnet klaar voor de toekomst.

Aanname? Het is goedkoper om mijn wasmachine 's avonds aan te zetten.

Het is goedkoper om mijn wasmachine 's avonds aan te zetten

Steeds minder vaak waar

Dit is waar en niet waar. Wat voor u het voordeligst is, hangt af van uw energiegedrag en energiecontract. Het idee dat ’s avonds wassen goedkoop is, komt doordat veel mensen vroeger een gesplitste stroomprijs hadden. U kon vroeger en nu nog steeds kiezen voor enkel- en dubbeltarief. Bij een enkeltarief is het tarief 24 uur per dag hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaalt u overdag een hoger tarief, ook wel piektarief genoemd.  'Vroeger zat daar nog  veel prijsverschil in,  maar tegenwoordig is dat niet meer zo', schrijft de Consumentenbond. Er zijn nu  ook energieleveranciers waar de stroomprijs overdag juist lager is.  Daarnaast kunnen zonnepanelen een rol spelen in wat voordeliger is voor u. Met zonnepanelen gebruikt u namelijk stroom die u opwekt zélf.