Voorbereidende werkzaamheden in uw meterkast
Wilt u de aansluiting verzwaren, bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen laat plaatsen? Dan zijn er soms voorbereidende werkzaamheden in uw meterkast nodig voordat onze monteur de capaciteit van de aansluiting aanpast. Lees wanneer dit nodig is en wat dit betekent.
Wanneer zijn voorbereidende werkzaamheden nodig?
Wij kunnen alleen werkzaamheden in uw meterkast uitvoeren als uw meterkast de juiste hoofdschakelaar heeft. Alleen zo kan onze monteur veilig werken. Het is daarom belangrijk dat u controleert of uw meterkast al een hoofdschakelaar heeft. En of deze schakelaar geschikt is voor de aansluiting die u aanvraagt. Een hoofdschakelaar is verplicht. Heeft u nog geen hoofdschakelaar? Of twijfelt u of uw hoofdschakelaar geschikt is? Neem dan contact op met een erkend installateur. U bent zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van een hoofdschakelaar. De kosten voor deze werkzaamheden zijn dan ook voor u.
Let op! Het is belangrijk dat u deze werkzaamheden laat uitvoeren vóórdat wij de aansluiting verzwaren.
Wat is een hoofdschakelaar?
Met een hoofdschakelaar kan uw hele installatie in 1 keer uitgeschakeld en spanningsloos gemaakt worden. Doordat er hiermee geen spanning meer op de stroomkabels in huis staat, kan onze monteur veilig werken. Met de schakelaar kan de spanning er ook weer in 1 keer opgezet worden.
1-fase- en 3-fasenaansluiting
Heeft u een 1-faseaansluiting? Dan komt er 1 kabel (fase) binnen in uw woning met 230 volt. Heeft heeft u een 3-fasenaansluiting? Dan komen er 3 kabels (fasen) uw woning binnen met ieder 230 volt. Weten wat het verschil is? Of meer weten over het maximale vermogen per aansluiting?
Richtlijnen van de meterkast
Een meterkast moet voldoen aan de richtlijnen wanneer wij werkzaamheden uitvoeren. Een erkend installateur kan u helpen en adviseren om uw meterkast veilig en volgens de richtlijnen aan te sluiten.
Veelgestelde vragen
Binnenhuisinstallatie: wat is dat?
De binnenhuisinstallatie start vanaf de elektriciteits-en gasmeter en bestaat uit de volgende onderdelen:
- Groepenkast;
- Hoofdschakelaar;
- Aardlekschakelaar;
- Het netwerk van stroomkabels en gasleidingen die aangelegd zijn na de groepenkast uw huis in.
De binnenhuisinstallatie is uw eigendom. Daarom bent u zelf verantwoordelijk voor aanpassingen die nodig zijn aan de binnenhuisinstallatie.
Groepenkast
De groepenkast is onderdeel van uw binnenhuisinstallatie. U gebruikt thuis verschillende elektrische apparaten die stroom gebruiken, zoals een wasmachine en televisie. De groepenkast verdeelt de stroom naar uw apparaten. De apparaten zijn verdeeld in groepen op basis van hoeveel stroom de apparaten vragen.
Wilt u zonnepanelen, een laadpaal of andere zware elektrische apparaten gaan gebruiken? Hiervoor moet vaak een extra groep worden aangelegd. Vraag een erkend installateur om hulp.Heeft dit antwoord u geholpen?Wat is het verschil tussen een 1- en 3-fasenaansluiting?
Veel huizen zijn op het elektriciteitsnet aangesloten met een 1-fase-aansluiting. Via 1 kabel (fase) komt 230 volt uw huis binnen. Een 1-faseaansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaard apparaten en een klein aantal zonnepanelen. U kunt een 1-faseaansluiting herkennen aan de tekst: 220/230 volt op de elektriciteitsmeter in uw meterkast.
Bij een 3-fasenaansluiting komt er via 3 kabels (fasen) 230 volt binnen. De 3-fasenaansluiting heeft meer capaciteit dan een 1-faseaansluiting. U kunt uw energieverbruik verdelen over de 3 fasen.
Heeft dit antwoord u geholpen?Wat is krachtstroom en hoe vraag ik dit aan?
Krachtstroom is een elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaard aansluiting. Normaal komt er 230 volt uit een stopcontact. Bij krachtstroom is dit 400 volt. Een erkend installateur kan u adviseren om krachtstroom te nemen. Dit kan nodig zijn wanneer uw zware apparatuur, zoals een sauna of elektrische warmtepomp, gebruikt in uw huis. In woonhuizen is krachtstroom bijna nooit nodig omdat het niet geschikt is voor huishoudelijke apparaten.
Voor krachtstroom heeft u ook een 3-fasenaansluiting nodig. Dit is een aansluiting van minimaal 3 x 25 ampère. Een installateur kan beoordelen welke aansluiting u precies nodig heeft en legt krachtstroom aan. Heeft u nog geen 3-fasenaansluiting? Dan moet de elektriciteitsaansluiting verzwaard worden. Meer informatie over krachtstroom en uw elektriciteitsaansluiting leest u op de pagina Wat is het verschil tussen een 1- en een 3-fasenaansluiting. Een verzwaring van uw elektriciteitsaansluiting vraagt u aan via Mijn Enexis.
Heeft dit antwoord u geholpen?