Ik wil zonnepanelen
Bent u van plan om zonnepanelen te nemen? Dan moet u op een aantal dingen letten. Is bijvoorbeeld uw dak geschikt? Heeft u de juiste meter? Is uw aansluiting zwaar genoeg? Wij helpen u graag op weg.
Op deze pagina
- Voordelen zelf energie opwekken
- Spanningsproblemen
- Wat moet ik doen voordat ik zonnepanelen neem?
- Wat komt erbij kijken?
- Veelgestelde vragen
Terugleveren niet altijd mogelijk
Controleer of er spanningsproblemen bekend zijn.
De voordelen van zelf energie opwekken met zonnepanelen
- Uw maandelijkse energiekosten dalen, omdat u uw eigen opgewekte energie gebruikt;
- Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig;
- Meestal worden zonnepanelen geplaatst zonder veel werkzaamheden;
- Zonnepanelen wekken ook op bewolkte dagen energie op.
- De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering;
- Het is goed voor het milieu;
- Het vermindert uw CO2-uitstoot;
Terugleveren en spanningsproblemen
Ons elektriciteitsnet is nog niet overal geschikt voor massale teruglevering van stroom. Wanneer de spanning te hoog oploopt kan dit voor spanningsproblemen zorgen. Hierdoor valt de omvormer mogelijk uit. Wilt u weten of er spanningsproblemen in uw buurt zijn? Door uw postcode in te vullen bij stap 1 in onderstaande stappen, ziet u of er spanningsproblemen zijn in uw buurt.
Wat moet ik doen voordat ik zonnepanelen neem?
- 1
Doe vooronderzoek
Doe eerst vooronderzoek, voordat u besluit om zonnepanelen te nemen. Controleer of uw aansluiting geschikt is en check of er spanningsproblemen gemeld zijn.
Controleer op spanningsproblemen - 2
Zoek een installatiebedrijf
Zoek een erkend installatiebedrijf voor de installatie van uw zonnepanelen.
Erkende installateur zoeken - 3
Controleer uw elektriciteitsaansluiting
Laat de installateur controleren of de elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit heeft. Is dit niet het geval? Dan moet u verzwaren.
Lees meer over het verzwaren van de aansluiting - 4
Alles in orde? Bestel de zonnepanelen
Heeft de installateur alles gecontroleerd en is uw pand klaar om zonnepanelen te installeren? Dan kunt u de panelen bestellen.
- 5
Meld uw zonnepanelen voor plaatsing aan
Als u uw zonnepanelen aanmeldt, controleren we of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering. Is dit niet het geval dan vervangen we deze gratis. Ook berekenen we of uitbreiding van het net nodig is. Zo weet u zeker dat u de juiste vergoeding krijgt en voorkomen we storingen waarbij uw omvormer uit kan vallen.
Meld uw zonnepanelen aan - 6
Zonnepanelen plaatsen
Laat de zon maar schijnen! Vanaf nu profiteert u van de voordelen van zonnepanelen.
Weten waarom de omvormer soms uitschakelt? Bekijk de video:
Veelgestelde vragen
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van uw wensen, het dak (oppervlakte) en de capaciteit van de aansluiting. Vraag een erkend installateur om advies.
Heeft dit antwoord u geholpen?Is mijn aansluiting geschikt voor zonnepanelen?
Uw aansluiting heeft voldoende capaciteit nodig om zonnepanelen op aan te sluiten. Soms is een verzwaring van de aansluiting nodig. Een erkend installateur kan u hierover adviseren.Heeft dit antwoord u geholpen?Gaan mijn netwerkkosten omhoog als ik energie teruglever?
Wanneer de capaciteit van de aansluiting niet wordt verzwaard, blijven de netwerkkosten hetzelfde. Wanneer de capaciteit van de aansluiting wél verzwaard moet worden, gaan de netwerkkosten omhoog.
Heeft dit antwoord u geholpen?Kan ik altijd terugleveren als ik zonnepanelen neem?
U kunt bijna altijd stroom terugleveren. Helaas kunnen er op zonnige dagen (vooral in het voorjaar) spanningsproblemen optreden. Alle zonnepanelen bij u in de buurt wekken dan veel stroom op. Als er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt, komt het soms voor dat de omvormer (te) veel stroom wil terugleveren aan het elektriciteitsnet. De netspanning loopt dan op. Wanneer de spanning boven de 253 volt uitkomt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Om storingen of beschadiging te voorkomen, leveren uw zonnepanelen vanaf dat moment geen elektriciteit meer terug aan het net.
Is de spanningskwaliteit weer in orde? Dan schakelt de omvormer zich meestal automatisch weer in. Om er zeker van te zijn, kunt u uw omvormer het beste regelmatig controleren. Dit kan vaak in de app van de omvormerfabrikant of zonnepanelen-installateur.
Probeer zelf opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door overdag een was te draaien of door uw elektrische apparaten op te laden.
Heeft dit antwoord u geholpen?Wanneer verzwaren jullie het elektriciteitsnet in mijn buurt?
Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan.
Tijdens deze verbouwing moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat we het stroomnet in een hele buurt in 1 keer toekomstbestendig maken. Zo komen alle buurten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg de komende jaren aan de beurt. Met deze buurtaanpak werken we efficiënter en verminderen we de overlast in de straat voor bewoners. We werken hiervoor nauw samen met gemeenten.
Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Bekijk onze (voorlopige) planning.
Heeft dit antwoord u geholpen?