Problemen op uw adres

Schakelt de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf soms automatisch uit of heeft u last van knipperende lampen? Dan zijn er mogelijk spanningsproblemen in uw buurt. Lees hier wat deze problemen zijn, hoe ze ontstaan en wat u er zelf aan kunt doen.

Vrouw aan tafel met lamp

Hoe ontstaan spanningsproblemen?

Als de spanning op ons stroomnet goed is, werken elektrische apparaten zoals normaal. Maar als de spanning afwijkt, ontstaan er spanningsproblemen. Meestal betekent dit dat de spanning te hoog of te laag is.

Te lage spanning

Een te lage spanning kan ontstaan als er tegelijkertijd veel stroom wordt gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer mensen 's avonds thuiskomen en tegelijk de elektrische auto opladen. Knipperende lampen is een veelvoorkomend kenmerk van te lage spanning.

Te hoge spanning

Als er veel stroom wordt opgewekt en tegelijk weinig wordt verbruikt, kan de spanning op ons stroomnet juist te hoog worden. Is dit het geval? Dan valt voor uw veiligheid en die van uw apparaten de omvormer van uw zonnepanelen uit. Elke omvormer heeft een ingebouwd veiligheidsmechanisme. De omvormer valt automatisch uit zodra de spanning te hoog wordt.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Wat zijn spanningsproblemen en wat doen deze met ons energienet?

Veelgestelde vragen over spanningsproblemen

  • Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Als u spanningsproblemen in uw woning heeft, raden wij u aan om eerst uw eigen apparatuur en binnenhuisinstallatie te (laten) controleren. U kunt hier een installateur voor inschakelen. Op technieknederland.nl vindt u erkende installateurs. Voorbeelden van situaties die voor problemen kunnen zorgen zijn:

    • Zonnepanelen zijn niet goed aangesloten. Uw aansluiting in de meterkast moet voldoende capaciteit hebben om de opgewekte stroom te transporteren. Valt het maximaal geplaatste vermogen van uw zonnepanelen binnen de grens van uw huidige aansluitwaarde?  Dit kunt u controleren op zelfenergieproduceren.nl
    • Lichtdimmers in combinatie met lampen met te veel of te weinig wattage. Lichtdimmers dimmen in stapjes door de elektriciteitstoevoer af te kappen. Bijvoorbeeld van 20 naar 10 naar 5 watt. Daardoor wordt de lamp minder fel. Gebruikt u een led lamp? Dan kan het zijn dat deze gaat knipperen. Led lampen zijn namelijk heel zuinig, vaak maar 10 watt in verbruik. Als u daar een dimmer op zet, die voor oude lampen is, lukt dimmen niet omdat het verbruik zoveel minder is.
    • De omvormer is niet goed ingesteld.  Controleer of de landeninstelling goed staat. 

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Wij hebben geen compensatie voor gemiste opbrengsten door teruglevering.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • De spanningskwaliteit wordt goed gemonitord en gemeten door alle netbeheerders. Een onafhankelijke partij analyseert de metingen en stelt jaarlijks een rapport op dat door Netbeheer Nederland wordt uitgegeven. Door alles goed in de gaten te houden zien we waar problemen ontstaan en waar we actie moeten ondernemen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Het Nederlandse laagspanningsnet heeft een spanningsniveau van 230 volt. De spanning mag maximaal 10% afwijken. Om te voorkomen dat apparatuur niet of slecht werkt, moet elk aansluitpunt in het laagspanningsnet een spanning hebben tussen de 207 en 253 volt. Komt het spanningsniveau onder of boven deze grenzen, dan kunnen er spanningsproblemen ontstaan.

    Heeft dit antwoord u geholpen?