Energiehubs
Een centraal punt waar verschillende energiebronnen samenkomen en slim worden beheerd noemen wij een energiehub. Energiehubs bieden collectieve oplossingen voor bedrijven die willen groeien, zich willen verplaatsen of willen verduurzamen, maar tegen beperkte capaciteit op het stroomnet aanlopen. Bij Enexis zien we energiehubs dan ook als een belangrijk onderdeel van een toekomstbestendig energiesysteem. De ontwikkeling van deze hubs is complex en staat nog aan het begin. Veel verschillende partijen met diverse belangen zijn hierbij betrokken.
Wat is een energiehub?
Een energiehub is een slim, lokaal energiesysteem waar duurzame energie wordt geproduceerd, opgeslagen en gebruikt. Denk aan elektriciteit, warmte en gassen. In een energiehub werken bedrijven samen om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen. Afspraken worden gemaakt over opwekking, transport, opslag, omzetting en gebruik van energie.
Een energiehub is een collectieve oplossing voor bedrijven die willen starten, groeien of verduurzamen, maar tegen beperkte capaciteit op het stroomnet aanlopen.
Hoe kan ik een energiehub starten of meedoen?
Om een energiehub op te zetten of deel te nemen, raden we aan ons stappenplan voor energiehubs te volgen. Dit stappenplan biedt een gestructureerde aanpak voor het opzetten van een energiehub en geeft inzicht in de processen. Bekijk hier het stappenplan voor meer informatie.
Hoe vormen we een energiehub?
Energiehubs ontstaan voornamelijk op lokaal niveau, zoals bedrijventerreinen en woonwijken, nog niet op regionaal of stedelijk niveau. Dit komt door de structuur van het elektriciteitsnet. Momenteel richten we ons op de ondersteuning van energiehubs bij bedrijventerreinen en industriële clusters vanwege de huidige congestieproblemen op het hoog- en middenspanningsnet.
Klanten ervaren problemen zoals beperkte capaciteit en transportschaarste, waardoor ze niet altijd toegang hebben tot het elektriciteitsnet wanneer dat nodig is. Energiehubs bieden een oplossing door het efficiënter gebruik van het netwerk, wat bedrijven helpt om pieken en dalen in energieverbruik beter af te stemmen. Bovendien vergroten energiehubs de mogelijkheden voor toekomstige integratie van andere energiedragers zoals warmte en waterstof, waardoor een duurzamer en flexibeler energiesysteem ontstaat.
Pilots
Geen enkele energiehub is hetzelfde. Daarom voeren we verschillende pilots uit om elke specifieke energiehub het beste te ondersteunen. Dit biedt klanten diverse voordelen. We experimenteren met nieuwe tools voor het delen van data over netstructuur, energiestromen en netlimieten. Zo krijgen klanten beter inzicht in hun energiegebruik en de beschikbare capaciteit, wat leidt tot betere planning en kostenbesparingen.
Daarnaast ontwikkelen we de groepstransportovereenkomst zodat klanten gezamenlijk hun transportvermogen kunnen delen en sneller toegang krijgen tot capaciteit. We doen ook een voorstel om de wet aan te passen, zodat deze voordelen breder toepasbaar worden. De pilots zorgen ervoor dat klanten snel en efficiënt toegang krijgen tot energieoplossingen die specifiek op hun behoeften zijn afgestemd.
Bent u geintresseerd om deel te nemen aan een pilot? Neem contact met ons op voor meer informatie over de voorwaarden. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor het opzetten van een energiehub, afhankelijk van de regio en het type project. Bekijk hiervoor de website van het RVO.
De groepstransportovereenkomst
Om de vorming van energiehubs te ondersteunen, hebben de netbeheerders een nieuwe contractvorm ontwikkeld: de groepstransportovereenkomst (GTO). Hiermee kunnen grootzakelijke klanten die buren zijn in het elektriciteitsnet, hun transportvermogen delen. De netbeheerder blijft verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van het net, terwijl de klanten zelf het beschikbare groepstransportvermogen verdelen. Dit betekent dat bedrijven efficiënter kunnen samenwerken om pieken en dalen in energieverbruik af te stemmen, het elektriciteitsnet beter te benutten en kosten te besparen.
Voordelen van energiehubs
Een energiehub heeft meerdere voordelen:
- Efficiënter gebruik van netcapaciteit en kortere wachttijden voor netaansluitingen;
- Meer transportcapaciteit gebruiken dan individueel is gecontracteerd, door gebruik te maken van de capaciteit die de groep heeft gecontracteerd;
- Meer opbrengst van zonne-energie door betere afstemming tussen opwek en gebruik;
- Lagere kosten en verminderde risico’s door gezamenlijke investeringen van grootzakelijke klanten;
- Mogelijkheid tot lagere nettarieven door slimme afstemming;
- Minder energieverlies en lagere transportkosten door lokaal energieverbruik;
- Robustere energiesystemen door combinatie van meerdere energiedragers;
- Bevordering van samenwerking tussen bedrijven om gezamenlijk de energietransitie te ondersteunen.
Waar staan we nu?
Innovatiemanagers, productmanagers en technisch experts werken hard aan de ontwikkeling van elementen die nodig zijn om energiehubs mogelijk te maken. Op het moment vinden er pilots plaats in ons verzorgingsgebied, waarbij we verschillende innovaties testen. Daarnaast werken we aan de uitrol van de groepstransportovereenkomst, het delen van data en het opzetten van een kennisplatform over energiehubs met praktische informatie voor alle betrokkenen.
Kleinschalige uitrol
Bij de gefaseerde implementatie van de eerste 10 GTO's doen we onder andere ervaring op met het aanbieden van deze nieuwe contractvorm.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over energiehubs en deze pilots op pilotprojecten energiehubs.
Of kijk eens op;