Nieuwe Energiewet
In 2026 krijgen we een nieuwe Energiewet. Deze vervangt de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998. In de nieuwe wet staat onder andere dat analoge energiemeters moeten worden vervangen door digitale of slimme energiemeters. We leggen u waarom we dit doen en wat de nieuwe wet nog meer voor u betekent.
Wat betekent dit voor mij?
Heeft u nog een analoge meter in uw meterkast? Dan wordt deze vervangen voor een digitale of een slimme meter. U mag zelf kiezen of u een digitale of slimme meter wilt. U krijgt hierover vanzelf in de komende 3 jaar een brief van ons.

Waarom worden analoge meters vervangen?
We gebruiken in Nederland steeds meer stroom en wekken ook steeds meer stroom zelf op, zoals met zonnepanelen. De stroom die we niet zelf gebruiken, leveren we terug aan het stroomnet. Maar doordat we steeds meer stroom gebruiken en terugleveren, raakt het stroomnet vol. Als het net vol is, is er geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen of wijzigingen van bestaande aansluitingen. Ook neemt de kans op storingen toe. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. Daarom werken we hard aan het uitbreiden van het net. Door inzicht te krijgen in het huidige stroomnet, kunnen we beter plannen waar we moeten uitbreiden of verzwaren.
Volgens de nieuwe Energiewet heeft iedereen een meter met 4 telwerken nodig. Dit zorgt ervoor dat iedereen de juiste kosten betaalt en de juiste vergoedingen krijgt. Ook kunnen we zien hoe druk het stroomnet is (hoeveel stroom er wordt verbruikt en teruggeleverd). Dit is niet mogelijk met een analoge meter.
Wat staat er nog meer in de nieuwe Energiewet?
De Energiewet geeft huishoudens, zelfstandigen en kleine bedrijven meer rechten en bescherming. Zoals:
- Duidelijkere regels over energiecontracten en meer zekerheid als een leverancier failliet gaat;
- Voor een energieleverancier zijn de regels om een vergunning te krijgen of te houden strenger;
- Meer mogelijkheden om het volle stroomnet aan te pakken.