Ik wil mijn cv-ketel vervangen
Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om na te denken over een duurzamer alternatief voor het verwarmen van uw woning. Er zijn verschillende opties. Denk aan een hybride- of elektrische warmtepomp. Bekijk de verschillen en voordelen.
Op deze pagina
Duurzame alternatieven
Wanneer u uw cv-ketel vervangt, kunt u kiezen uit verschillende duurzame alternatieven. De eenmalige kosten zijn vaak hoger, maar de energiekosten zijn meestal lager.
Hybride warmtepomp
Deze pomp gebruikt u samen met de cv-ketel. Met de pomp kunt u een groot deel van het jaar uw huis verwarmen. De cv-ketel verwarmt tapwater en helpt de pomp mee met het verwarmen van het huis als het buiten rond de 0 graden is.
Elektrische warmtepomp
Deze pomp doet alles wat uw cv-ketel normaal doet. Uw huis verwarmen én warm water leveren. Dit kan via een luchtwarmtepomp of een bodemwarmtepomp. De gasaansluiting wordt hierdoor overbodig.
Ventilatie warmtepomp
Deze warmtepomp werkt in combinatie met de cv-ketel en is geschikt voor woningen met een mechanische ventilatie. De pomp gebruikt de ventilatielucht om de woning te verwarmen en brengt afgezogen lucht terug naar de centrale verwarming.
Elektrische cv-ketel
Een elektrische cv-ketel is een verwarmingsketel die uw huis verwarmd op stroom en niet meer op gas. De gasaansluiting is dus niet meer nodig.
Hybride warmtepomp
Wat is het?
De binnenunit is een klein kastje en komt naast uw cv-ketel te hangen. Sommige hybride warmtepompen hebben ook een buitenunit. Deze komt in de tuin of op het dak van uw huis of aanbouw. Het formaat is vergelijkbaar met een airco. De buitenunit maakt geluid. Denk dus goed na over de plaatsing. Een erkend installateur kan u hierover adviseren. De warmtepomp is geschikt als uw woning nog niet overal goed geïsoleerd is.
Hoe werkt het?
Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in uw huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is en zorgt voor warm tapwater in uw keuken en badkamer. Soms zijn aanpassingen nodig in uw meterkast. Een erkend installateur kan u hierover adviseren.
Wat is het voordeel?
Volgens Verbeterjehuis.nl kan uw verbruik in aardgas met 60% dalen. Ook in een woning met energielabel C of D kan een hybride warmtepomp een flinke besparing opleveren. Als u uw isolatie verbetert, verbruikt u nog minder gas. Dit hoeven geen ingrijpende veranderingen te zijn.
Video over de hybride warmtepomp
Elektrische warmtepomp
Wat is het?
- Kiest u ter vervanging van de cv-ketel voor een elektrische luchtwarmtepomp? Dan krijgt u een buitenunit, die lijkt op een airco. De ventilator van de buitenunit maakt geluid als de pomp draait. Houd dus rekening met de plaatsing. Een erkend installateur kan u hierover adviseren.
- Kiest u voor een elektrische bodemwarmtepomp? Dan wordt de warmte met de pomp uit de grond gehaald. Let op: voor deze pomp heeft u een eigen tuin en een vergunning nodig.
Kijk voor meer informatie over de elektrische warmtepomp op Verbeterjehuis.nl.
Hoe werkt het?
Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht of bodem om het water van het verwarmingssysteem te verwarmen. De pomp zorgt voor de verwarming van uw huis en het warme tapwater in uw keuken en badkamer.
- Met de luchtwarmtepomp wordt vanuit een buitenunit met ventilatoren warmte uit de lucht gehaald.
- Met de bodemwarmtepomp wordt via een verticaal of horizontaal systeem warmte uit de grond gehaald.
Voordat u de pomp laat installeren, is het belangrijk dat u uw woning goed laat isoleren. Kijk voor tips op Verbeterjehuis.nl.
Ook zijn soms aanpassingen nodig in uw meterkast. De pomp vraagt namelijk flink wat vermogen. Daarvoor is vaak een 3x25A-aansluiting nodig om de pomp, tegelijk met andere apparaten die veel verbruiken, te kunnen gebruiken. Een erkend installateur kan u hierover adviseren.
Wat is het voordeel?
Met een elektrische warmtepomp vervangt u het gasverbruik helemaal door stroom en is uw CO2-uitstoot volgens Verbeterjehuis.nl zo'n 50 tot 65 procent lager. Gaat u volledig van het gas af en laat u de gasaansluiting verwijderen? Dan heeft u minder netwerkkosten en kunnen uw energiekosten lager uitvallen.
Ventilatie warmtepomp
Wat is het?
De ventilatie warmtepomp is een kleine warmtepomp met een mechanische ventilatie. Veel huizen die tussen 1976 en 2000 gebouwd zijn, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. De warmtepomp gebruikt de ventilatielucht om het huis te verwarmen.
Hoe werkt het?
Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt deze voor uw centrale verwarming. De cv-ketel helpt mee als er meer warmte nodig is en zorgt voor warm tapwater in uw keuken en badkamer. Doordat de cv-ketel bijspringt, heeft u nog wel een gasaansluiting nodig en blijft u netwerkkosten voor gas betalen. Soms is aanpassing nodig in uw meterkast. Een erkend installateur kan u hierover adviseren.
Wat is het voordeel?
Naast dat u ongeveer 30% gas bespaart en 25% minder CO2-uitstoot heeft, kan ook uw energierekening lager worden. Verder hoeft voor de installatie van de warmtepomp de bestaande gasaansluiting niet verzwaard te worden.
Overstappen op een elektrische cv-ketel
Wilt u uw huis verwarmen zonder gas? Dan kunt u ook kiezen voor een elektrische cv-ketel. Het energieverbruik ervan ligt hoger dan bij een warmtepomp. Dus het is belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is én dat uw aansluiting zwaar genoeg is. Een zwaardere aansluiting is misschien nodig als u kiest voor elektrisch koken, elektrisch rijden en/of zonnepanelen. Niet alle elektrische cv-ketels zorgen ook voor warm water. Vraag dus een erkend installateur om advies.
Veelgestelde vragen
Houdt de hybride warmtepomp mijn huis goed warm?
Ja, met een hybride warmtepomp heeft u altijd een warm huis. Dat komt doordat de cv-ketel bijspringt wanneer dat nodig is. Bij welke temperatuur de warmtepomp overschakelt verschilt per type pomp en ligt ook aan de instellingen ervan.
Heeft dit antwoord u geholpen?Kan ik subsidie regelen voor een (hybride) warmtepomp?
Voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp kunt u subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Op Verbeterjehuis.nl leest u meer over de hoogte van de subsidies.
Heeft dit antwoord u geholpen?Maakt de buitenunit van een (hybride) warmtepomp veel geluid?
De buitenunit van een (hybride) warmtepomp maakt geluid wanneer de ventilator in de unit aanstaat. Het is daarom belangrijk om de unit slim te plaatsen, zodat er geen geluidsoverlast ontstaat. Plaats de unit bijvoorbeeld niet onder een slaapkamerraam. Een erkend installateur kan u hierover adviseren.
Heeft dit antwoord u geholpen?Waar kan ik terecht met vragen over warmtepompen of het (duurzaam) verwarmen van mijn huis?
Kijk voor meer informatie op Verbeterjehuis.nl. Uw kunt ook informatie opvragen bij een erkend installateur of ga eens langs bij het energieloket in uw gemeente.
Heeft dit antwoord u geholpen?