Slimme meter
De slimme meter houdt eenvoudig uw meterstanden en energieverbruik bij. Heeft u een slimme meter en wilt u weten hoe deze werkt? Of wilt u een slimme meter aanvragen? Op deze pagina vindt u informatie.
Wat is een slimme meter

Wat is een slimme meter
- Een nauwkeurige jaarafrekening
Wij leveren uw energieleverancier de actuele meterstanden. Zo hoeft uw energieleverancier niet meer te schatten en zijn correcties achteraf niet nodig. Dit voorkomt onverwacht hoge of lage rekeningen.
Het wordt makkelijker om te zien of uw voorschot moet worden aangepast. Bijvoorbeeld na isolatie, zonnepanelen of verandering van uw gezin.
- Profiteer van dubbeltarief
Heeft u een slimme meter? Dan kan uw energieleverancier een dubbeltarief aanbieden. Dit betekent dat u verschillende tarieven betaalt voor stroom overdag en ’s nachts. De slimme meter schakelt automatisch tussen deze tarieven.
- U betaalt minder voor stroom in de nacht, het weekend en op feestdagen.
- Overdag betaalt u iets meer dan bij enkeltarief.
Let op: Dubbeltarief is alleen voordelig als u meer dan de helft van uw energie in de daluren verbruikt.
Het lage, of daltarief, verschilt per regio:
Noord-Nederland (Groningen, Drenthe en Overijssel)
- Piektarief: werkdagen 7.00 - 23.00 uur.
- Daltarief: werkdagen 23.00 - 7.00 uur. In het weekend en op feestdagen, de hele dag.
Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg)
- Piektarief: werkdagen 7.00 - 21.00 uur.
- Daltarief: werkdagen 21.00 - 7.00 uur. In het weekend en op feestdagen, de hele dag.
Feestdagen: 1 januari, 2e paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 2e pinksterdag, 1e en 2e kerstdag.
Let op! Sommige energieleveranciers gebruiken andere tijden voor hun tarieven. Bijvoorbeeld, een hoger tarief in de avond. Vraag daarom altijd bij uw leverancier welk tarief voor u geldt.
Bekijk hier de schakeltijden voor grootverbruikaansluitingen.
- Inzicht in uw energieverbruik
Als u een slimme meter heeft, ontvangt u maandelijks een overzicht van uw energieverbruik van uw energieleverancier.
Wilt u nog meer inzicht? Koppel een energieverbruiksmanager aan uw slimme meter. Dit apparaat laat uw actuele energieverbruik zien, zodat u uw dagelijkse verbruik nauwkeuriger kunt volgen.
Meer informatie vindt u op onze pagina over energieverbruiksmanagers.
Slimme meter aanvragen
Vraag online de slimme meter bij ons aan.
Gaat u energie terugleveren? Dan hoeft u de slimme meter niet aan te vragen. Zodra u de zonnepanelen registreert via energieleveren.nl, voeren wij een metercheck uit. Is de huidige meter ongeschikt voor teruglevering? Dan krijgt u kosteloos een slimme meter.

Zoek de handleiding
Weten hoe uw slimme meter werkt? Hier vindt u de handleiding van uw type meter.
Bekijk de handleiding
Storing bij uitlezen
Soms is er een storing waardoor u geen meterstanden ziet in de online app van uw energieleverancier of verbruiksmanager.
Meer over storing bij uitlezen
Uitleesfunctie aan- en uitzetten
Wilt u handmatig u meterstanden doorgeven? Zet dan zelf de uitleesfunctie uit.
Regel het in Mijn meterkastVeelgestelde vragen over de slimme meter
- Hoe weet ik hoe mijn slimme meter is ingesteld?
Op het display van de slimme meter staat hoe de energiemeter is ingesteld:
- STD (standaard): Wij wisselen gegevens op afstand uit met de meter
- AU (administratief uit): Wij wisselen geen gegevens op afstand uit met de meter.
Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan is het mogelijk om het uitlezen van de slimme meter uit te zetten. Dit kan pas wanneer de meter bij u thuis is geplaatst. Ga hiervoor naar Mijn Meterkast. Let op: hiervoor heeft u uw meternummer en uw adresgegevens nodig.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Ik heb een probleem met de slimme meter. Wat kan ik doen?
Voor gebruik worden al onze energiemeters uitgebreid getest. Het komt zelden voor dat een gas- of elektriciteitsmeter kapot gaat. Vaak kunt u problemen met of aan uw meter zelf oplossen. Toch kan het voorkomen dat bijvoorbeeld het display het niet meer doet, een stand niet (meer) oploopt, de energie die u teruglevert niet (juist) gemeten wordt of dat u door een storing geen actuele meterstanden ziet in de app van uw energieleverancier of verbruiksmanager. Op onze pagina over problemen met de meter leest u wat u kunt doen.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Hoe vaak wordt een slimme meter uitgelezen?
Een slimme meter wordt bijna elke dag uitgelezen. U ontvangt maandelijks een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Als u geen maandelijks overzicht wilt ontvangen, kunt u dat stopzetten.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Hoe wijzig ik het automatisch uitlezen van de meterstanden?
Deze meter is standaard zo ingesteld dat wij meetgegevens op afstand uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden uitlezen? U kunt deze uitleesfunctie van de slimme meter in uw meterkast makkelijk zelf uit- of aanzetten. Ga hiervoor naar Mijn Meterkast.
Let op: hiervoor heeft u het meternummer en uw adresgegevens nodig. Verhuist u naar een woning waar al een slimme meter hangt? Dan is het goed om te weten dat wij de meetgegevens weer op afstand uitlezen. Wij zetten de meter namelijk altijd weer terug naar de standaardinstellingen op het moment dat een energieleverancier doorgeeft dat een bewoner vertrekt. Vergeet dit dus niet te wijzigen als u niet wilt dat wij de meetgegevens kunnen uitlezen.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Hoe werkt de energiemeter?
Niet alle energiemeters werken hetzelfde. Elk type heeft een eigen handleiding. Daarin leest u bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest. Wilt u weten welk type meter u in de meterkast heeft hangen? Dit vindt u in Mijn Meterkast, met uw gegevens en het meternummer.
Heeft u een slimme meter? Dan kunt u hieronder handleiding van de slimme meter downloaden. Informatie over andere energiemeters vindt u hier.
Heeft dit antwoord u geholpen?