Elektrisch verwarmen en zonnepanelen op het dak
Als woningcorporatie zoekt u naar alternatieven voor aardgas in uw huurwoningen. Elektriciteit biedt mogelijkheden om te koken en verwarmen zonder gas. En heeft u bijvoorbeeld al eens gedacht aan de plaatsing van zonnepanelen als duurzaam alternatief?
Elektrische alternatieven voor aardgas
Elektrische alternatieven voor aardgas zijn er in allerlei soorten en maten. Een goede keuze maken voor uw huurwoningen is daarom best lastig. We lichten verschillende elektrische mogelijkheden toe en waar u op moet letten.
Verwarmen met een elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp verwarmt een woning en levert warm water. Een erkend installateur kan u adviseren of dit voor u een geschikt alternatief is. Om optimaal rendement uit een warmtepomp te halen is het belangrijk om de woning goed te isoleren. Met de isolatiechecker bekijkt u wat de isolatiemogelijkheden zijn voor een bepaalde huurwoning. Ook is er misschien een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting nodig.
Koken op inductie
Inductie koken is de zuinigste vorm van elektrisch koken en daarmee een goed alternatief voor koken op gas. Een magnetische spoel maakt een magnetisch veld dat door interactie met de pan warmte produceert. Er is een geschikte aansluiting nodig om op een inductiekookplaat te kunnen koken. Kiest u voor inductie in uw huurwoningen? Bespreek dan met een erkend installateur of een verzwaring van de aansluiting nodig is.
Stroom via zonnepanelen
Met zonnepanelen kunt u duurzaam stroom opwekken. Het is wel belangrijk dat u eerst grondig vooronderzoek doet, voordat u zonnepanelen laat plaatsen. Zijn bijvoorbeeld de daken van de woningen geschikt? Hebben de woningen de juiste meter? Zijn de aansluitingen zwaar genoeg? Vraag een erkend installateur om advies.
Laadpaal voor elektrisch rijden
Steeds meer mensen rijden elektrisch. Een laadpaal in de buurt van de huurwoning is daarom steeds belangrijker. Neem deze daarom op in uw verduurzamingsplannen. Voor een laadpaal bij een huurwoning is een slimme meter nodig en soms ook een extra meetpunt. Wilt u de laadpaal in openbare ruimte plaatsen? Dan is ook een vergunning van de gemeente nodig. Vraag een erkend installateur of een laadpaal past bij de huidige aansluiting.
Voorkom spanningsklachten
Doordat wind- en zonne-energie steeds populairder worden, is het een stuk drukker geworden op ons net. Huishoudens en bedrijven leveren steeds vaker energie terug. Daarnaast gebruiken we steeds meer elektriciteit. We laden onze elektrische auto’s op en verwarmen woningen steeds vaker via een warmtepomp. En dit kan soms voor spanningsproblemen zorgen. Spanningsproblemen komen voor bij een te hoge of een te lage spanning in het energienet. Het verzwaren van de elektriciteitsaansluiting is daarom bijna altijd nodig.