Verduurzamen voor woningcorporaties

Voor de meeste woningcorporaties bestaat de energietransitie niet meer alleen uit plannen. Op deze pagina leest u meer over de verduurzaming van woningen en hoe u dit voor uw woningen regelt.

Woningen straat met zonnepanelen

Verduurzamen tijdens transportschaarste

De snelgroeiende vraag naar afname en terugleveren van elektriciteit zorgt voor overbelasting op ons stroomnet. Dit noemen we transportschaarste. Voor u als woningcorporatie is het goed om te weten dat u uw plannen voor verduurzamen ook in tijden van transportschaarste kunt blijven uitvoeren. Wel is het belangrijk om de impact op ons elektriciteitsnet zo veel mogelijk te beperken. Dit doet u door uw plannen al vroeg met ons af te stemmen en door goed te kijken naar de technische mogelijkheden samen met een erkend installateur of uw technisch adviseur. Denk hierbij aan:

  • een oost-westopstelling van zonnepanelen,
  • een kleinere omvormer,
  • inzet van warmtebuffers,
  • hybride warmtepompen.

Verduurzamen met zonnepanelen

Voor woningcorporaties is verduurzamen met zonnepanelen een belangrijke stap. Daarom is het fijn om ook tijdens de energietransitie te weten waar u aan toe bent. We vertellen u waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen en wat u kunt doen als er spanningsproblemen zijn.  

Ontdek alternatieve warmtebronnen

Als u overstapt naar een duurzame warmtebron, dan kunt u kiezen uit verschillende alternatieven om uw huurwoningen te verwarmen.

De ontwikkeling van uw duurzaamheidsplan

Heeft u als woningcorporatie duurzaamheidsplannen? Dan doorloopt u enkele stappen  om de werkzaamheden voor deze plannen aan te vragen.  Het kan namelijk zijn dat u voor de uitvoering van deze plannen de aansluitingen van de woningen moet laten verzwaren of laten verwijderen.

De communicatie met uw bewoners: wie regelt wat?

Als u besluit om woningen van het gas af te halen en/of kiest voor duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, heeft u te maken met verschillende partijen: Enexis Netbeheer, de aannemer en uw huurders. Bekijk wie wat doet en hoe u hierover kunt communiceren.

Vragen en oplossingen

  • Als woningcorporatie wilt u weten wat voor aansluitwaardes uw huurwoningen hebben. Vanwege privacywetgeving kunnen wij echter niet zonder toestemming van de huurder aangeven wat de aansluitwaarde van een woning is.
    Geen toestemming van de huurder? Neem contact op met uw relatiemanager om de mogelijkheden te bespreken.

  • De EAN-code (European Article Number) is een unieke waarde van 18 cijfers. Elke aansluiting heeft een eigen EAN-code. De EAN-code  van een aansluiting zoekt u op in het EAN-codeboek.  Als u als woningcorporatie meerdere EAN-codes voor verschillende huurwoningen wilt opzoeken, is dat veel werk. U kunt bij ons eenmalig een lijst met alle EAN-codes van uw woningbezit opvragen. Stuur hiervoor een e-mail naar  multisites@enexis.nl met daarin:

    • Het Excelbestand met daarin adres, huisnummer, postcode, woonplaats van uw woningbezit;
    • De omschrijving van het doel waarvoor u de gegevens gaat gebruiken;
    • Een bevestiging van de directeur van uw organisatie dat uw woningcorporatie zich houdt aan de geldende voorwaarde met betrekking tot privacy. De lijst met EAN-codes is alleen voor uw eigen gebruik en deze informatie mag u nooit doorsturen.
  • Vanwege privacywetgeving kunnen wij niet zonder toestemming van de huurder aangeven of er een slimme meter aanwezig is in de woning.
    Geen toestemming van de huurder? Neem contact op met uw relatiemanager om de mogelijkheden te bespreken.

  • Ja, met Inzicht in energieverbruik houdt u het verbruik van uw huurwoningen eenvoudig bij. Via deze rapportage kunt u per cluster van 10 geanonimiseerde aansluitingen zien wat het standaard jaarverbruik van afname en terugleveren is. Zo ziet u eenvoudig wat het effect is van de verduurzamingsmaatregelen.

  • Bij het opstellen van verduurzamingsplannen is het handig om te weten of er een gasaansluiting aanwezig is in uw huurwoningen. Echter kunnen wij vanwege privacywetgeving niet zonder toestemming van de huurder aangeven of er een gasaansluiting aanwezig is in de huurwoning.
    Geen toestemming van de huurder? Neem contact op met uw relatiemanager om de mogelijkheden te bespreken.