Verduurzamen woningvoorraad door woningcorporaties

We gaan in Nederland steeds meer elektrisch verwarmen, rijden en produceren. Ook leveren we steeds meer stroom terug via zonnepanelen en windmolens. Dit gaat zo snel dat ons energienet de snelheid van de veranderingen niet meer kan bijbenen. Hierdoor knelt het op het net. Iedereen krijgt daarmee te maken. Ook woningcorporaties, nu al of binnenkort. Dit brengt specifieke uitdagingen met zich mee bij verduurzamings- en nieuwbouwprojecten.

Woonwijk met zonnepanelen en auto's

De impact van een vol stroomnet op woningcorporaties

Door de enorme toename van vraag naar en aanbod van elektriciteit zijn de maximale grenzen van het laagspanningsnet bereikt. Ook kunnen we de grote hoeveelheid aanvragen voor nieuwe aansluitingen voor kleinverbruik en verzwaring ervan niet meer bijbenen. We investeren miljarden in de uitbreiding van ons energienet, maar lopen aan tegen een tekort aan technisch personeel, beschikbare ruimte en materialen. We kunnen niet overal tegelijk aan de slag. Het  proces dat we samen met woningcorporaties hebben ingericht voor de verduurzaming van woningen, krijgt hierdoor te maken met langere doorlooptijden. Het is niet meer vanzelfsprekend dat we in alle (nieuwbouw)wijken op tijd de stroomnetten kunnen aanleggen, verzwaren of uitbreiden. Dat kan uw opgave in het verduurzamen van uw woningvoorraad en nieuwbouw flink in de weg zitten.

Wat doen wij?

Het is aan ons om ervoor te zorgen dat u uw verduurzamings- en nieuwbouwplannen kunt uitvoeren en dat uw bewoners toegang hebben tot energie om te verwarmen, te koken, en te laden. Dat is wat ons drijft. Om dat voor elkaar te krijgen, werken onze gemotiveerde medewerkers en aannemers elke dag keihard aan uitbreiding, vernieuwing en beheer van het energienet. We doen er alles aan om het net weer te laten stromen.  Naast de enorme uitbreiding en verzwaring van ons stroomnet, doen wij onder andere het volgende:

  • We ontwikkelen oplossingen die voor een efficiënter gebruik van het bestaande net zorgen.  
  • We werken aan een flexibeler energiesysteem met een ander nettariefstelsel voor kleinverbruik. 
  • We zijn met elkaar en met de markt nieuwe innovaties aan het uitrollen en opschalen. 
  • We hebben ontwerpprincipes voor netbewust bouwen  ontwikkeld. 
  • We blijven ons best doen om u zo snel en zo goed mogelijk inzicht te geven in welke plannen wel of niet op het net passen. 
Monteurs graven voor gasleiding

Wij breiden het net sneller uit met de buurtaanpak

Om de verzwaring van het energienet te versnellen, kiezen we voor de buurtaanpak. Door slim gebruik te maken van data, voorspellen we waar de komende jaren de grootste knelpunten in het net ontstaan. Buurt voor buurt verzwaren we het net, te beginnen met de buurten met de grootste urgentie. Dit is een enorme uitdaging die nog zeker 10 jaren gaat duren.

Wilt u weten wanneer we in welke buurten starten met de buurtaanpak? Download dan op onze pagina over de buurtaanpak de voorlopige planning. Ondanks dat de planning nog geen 100% garantie geeft, en we verder werken aan de gebruiksvriendelijkheid ervan, delen we deze informatie toch graag alvast met u.

Wat vragen we van u?

Om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot energie, zal iedereen z’n steentje moeten bijdragen. Het energienet is tenslotte van ons allemaal. Wat vragen we van u?

  • Blijf uw langetermijn-duurzaamheidsplannen delen met uw relatiemanager;  
  • Volg de buurtaanpak bij de verduurzaming van uw woningen; 
  • Overweeg duurzaamheidsoplossingen die het net minder belasten; 
  • Help piekbelasting voorkomen;
  • Maak huurders bewust van de problematiek op het stroomnet.
Man in keuken met folder Enexis

De communicatie met uw bewoners: wie regelt wat?

Als u besluit om woningen van het gas af te halen en/of kiest voor duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, heeft u te maken met verschillende partijen: wij, de aannemer en uw bewoners. Bekijk wie wat doet en hoe u hierover kunt communiceren.

Van het gas af voor woningcorporaties

Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer, en sommige huurders stappen zelf over op gasloos wonen. Misschien bent u al betrokken bij gasloze proeftuinen. Wat kunt u verwachten van ons, waar moet u rekening mee houden, en welke informatie kunt u delen met huurders?

Vragen en oplossingen

  • Als woningcorporatie wilt u weten wat voor aansluitwaardes uw huurwoningen hebben. Vanwege privacywetgeving kunnen wij echter niet zonder toestemming van de huurder aangeven wat de aansluitwaarde van een woning is.
    Geen toestemming van de huurder? Neem contact op met uw relatiemanager om de mogelijkheden te bespreken.

  • De EAN-code (European Article Number) is een unieke waarde van 18 cijfers. Elke aansluiting heeft een eigen EAN-code. De EAN-code  van een aansluiting zoekt u op in het EAN-codeboek.  Als u als woningcorporatie meerdere EAN-codes voor verschillende huurwoningen wilt opzoeken, is dat veel werk. U kunt bij ons eenmalig een lijst met alle EAN-codes van uw woningbezit opvragen. Stuur hiervoor een e-mail naar  multisites@enexis.nl met daarin:

    • Het Excelbestand met daarin adres, huisnummer, postcode, woonplaats van uw woningbezit;
    • De omschrijving van het doel waarvoor u de gegevens gaat gebruiken;
    • Een bevestiging van de directeur van uw organisatie dat uw woningcorporatie zich houdt aan de geldende voorwaarde met betrekking tot privacy. De lijst met EAN-codes is alleen voor uw eigen gebruik en deze informatie mag u nooit doorsturen.
  • Vanwege privacywetgeving kunnen wij niet zonder toestemming van de huurder aangeven of er een slimme meter aanwezig is in de woning.
    Geen toestemming van de huurder? Neem contact op met uw relatiemanager om de mogelijkheden te bespreken.

  • Ja, met Inzicht in energieverbruik houdt u het verbruik van uw huurwoningen eenvoudig bij. Via deze rapportage kunt u per cluster van 10 geanonimiseerde aansluitingen zien wat het standaard jaarverbruik van afname en terugleveren is. Zo ziet u eenvoudig wat het effect is van de verduurzamingsmaatregelen.

  • Bij het opstellen van verduurzamingsplannen is het handig om te weten of er een gasaansluiting aanwezig is in uw huurwoningen. Echter kunnen wij vanwege privacywetgeving niet zonder toestemming van de huurder aangeven of er een gasaansluiting aanwezig is in de huurwoning.
    Geen toestemming van de huurder? Neem contact op met uw relatiemanager om de mogelijkheden te bespreken.