Energiegebruik op het juiste moment helpt overbelasting voorkomen
Als er veel zonne-energie wordt opgewekt en op hetzelfde moment te weinig stroom wordt verbruikt, kan een elektriciteitsstation overbelast raken. Om het stroomnet te beschermen tegen grote schade, moeten we dat station tijdelijk uitschakelen. Bedrijven en huizen die daarop aangesloten zijn, hebben dan geen elektriciteit en kunnen ook niet terugleveren. Om de kans op overbelasting te verkleinen, kan uw bedrijf bijdragen door de afname of teruglevering van stroom tijdelijk aan te passen.

Wat is er aan de hand?
We gebruiken met z’n allen steeds meer stroom en leveren steeds meer terug. Deze groei gaat zo snel dat ons energienet het niet meer kan bijbenen. Het leidt tot netcongestie: het net zit vol. Hierdoor moeten we op steeds meer elektriciteitsstations maatregelen nemen om te voorkomen dat ze overbelast raken. Want op een aantal stations bereiken we steeds vaker de maximale capaciteit. In de winter komt dit vooral door een grotere vraag naar elektriciteit. In het voorjaar en de zomer door een toename in teruglevering van stroom.
Als een elektriciteitsstation overbelast raakt, hebben we geen andere keuze dan deze tijdelijk uit te schakelen om het stroomnet te beschermen. Delen van dorpen en steden hebben dan enkele uren geen elektriciteit. Zouden we niets doen? Dan gaan het station en de kabels ernaartoe kapot. Bedrijven en huishoudens zitten in dat geval veel langere tijd zonder elektriciteit. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de bedrijfsvoering en productieprocessen van bedrijven.
Er is één stroomnet waar we met z'n allen gebruik van maken. Door overbelasting komt de toegang tot voldoende elektriciteit in gevaar. Daarom is het belangrijk dat we anders omgaan met elektriciteit. Helpt u mee? Samen kunnen we de kans op overbelasting verkleinen.

Wat doen wij om de kans op overbelasting te verkleinen?
We werken volop aan het uitbreiden en verzwaren van het stroomnet. Meer en dikkere kabels gaan de grond in en we bouwen veel nieuwe transformatorstations. Maar dat kost tijd. Ook zetten we ons in voor flexibel gebruik van het net en nemen verschillende maatregelen om de kans op overbelasting te verkleinen, zoals:
- inzet van onze storingsreserve op het stroomnet;
- tijdelijk uitschakelen van grote zonneparken;
- afspraken met bedrijven over hun afname en teruglevering van elektriciteit, zoals deelname aan congestiemanagement;
- beperken van de hoeveelheid teruglevering met de Realtime Interface (RTI).
- aanvragen voor nieuwe aansluitingen komen op de wachtlijst.
Al de maatregelen hierboven helpen, toch kan het op zonnige dagen niet genoeg zijn om overbelasting te voorkomen. Ook uw hulp is nodig om de kans op overbelasting te verkleinen.
Hoe helpt uw bedrijf om de kans op overbelasting te verkleinen?
Uw bedrijf kan meehelpen de kans op overbelasting van een elektriciteitsstation te verkleinen. Bedrijven zijn in het weekend en op feestdagen vaak dicht, waardoor er minder elektriciteit wordt verbruikt. Op dagen met veel opwek door zon en weinig verbruik dreigt steeds vaker overbelasting van het net. Dit is vooral in het weekend tussen 11.00 en 15.00 uur. Juist dan is het belangrijk dat uw bedrijf wél elektriciteit verbruikt. Of zo weinig mogelijk teruglevert.
Hoe u het beste kunt bijdragen op zonnige dagen, hangt af van uw situatie:
- Heeft u zonnepanelen en een dynamisch contract?
Schakel uw zonnepanelen op zonnige dagen, vooral in het weekend uit. Op die dagen moet u bij een dynamisch contract vaak extra kosten betalen aan uw energieleverancier. Door ze uit te schakelen voorkomt u dit.
- Heeft u zonnepanelen en geen dynamisch contract?
- Lever zo weinig mogelijk terug met uw zonnepanelen.
- Wekt u toch zonne-energie op? Gebruik deze dan direct zo veel mogelijk zelf. Bijvoorbeeld door vorkheftrucs en elektrische auto’s niet ’s nachts maar overdag te laden of door de warmtepomp, airco of e-boiler aan te zetten.
- Heeft u geen zonnepanelen?
Verbruik zo veel mogelijk elektriciteit op zonnige dagen, vooral in het weekend en op feestdagen. Bijvoorbeeld door vorkheftrucs en elektrische auto’s niet ’s nachts maar overdag te laden of door de warmtepomp, airco of e-boiler aan te zetten.
Deelnemen aan congestiemanagement
U kunt ook meehelpen door deel te nemen aan congestiemanagement. Hiermee maken we efficiënter gebruik van het net en kunnen we op piekmomenten overbelasting voorkomen.
Bijdragen via Realtime Interface
Levert u elektriciteit terug aan het net? Dan kunt u bijdragen door vermogingssturing via een Realtime Interface (RTI) te installeren. Deze oplossing maakt het mogelijk om de hoeveelheid teruggeleverde energie aan te passen aan de op dat moment beschikbare capaciteit op het stroomnet.
Hulp bij het nemen van maatregelen
Welke keuze slim is voor uw bedrijf, is afhankelijk van uw situatie. Een installateur kan u hierbij adviseren.

Wat gebeurt er als we een elektriciteitsstation moeten uitschakelen?
Als het echt nodig is om een elektriciteitsstation uit te schakelen, hebben alle bedrijven en huishoudens die hierop zijn aangesloten tijdelijk geen elektriciteit. Ook terugleveren is dan niet mogelijk. We begrijpen dat dit grote gevolgen heeft en proberen dit altijd te voorkomen.
Moeten we toch een elektriciteitsstation uitschakelen? Dan doen alle elektrische apparaten het niet meer. Denk aan:
- internet;
- lift;
- terugleveren met zonnepanelen;
- koelkasten in bedrijfskantines;
- pinapparaten en kassa’s.

Tips bij stroomuitval
- Zorg voor noodstroomvoorziening
Heeft u een kritiek bedrijfsproces of kunt u niet zonder elektriciteit? Met bijvoorbeeld een aggregaat, een noodgenerator of UPS systeem bent u goed voorbereid wanneer er even geen stroom is. De kosten hiervoor zijn voor u. Tip: Onderhoud uw noodstroomvoorziening goed en test deze regelmatig. Dit geeft extra zekerheid.
- Neem vooraf maatregelen voor koeling
Heeft uw bedrijf een keuken, kantine of bedrijfsrestaurant? Zorg dat u nu al maatregelen neemt om te voorkomen dat u voedsel moet weggooien. Denk bijvoorbeeld aan back-up koel- en vriesmogelijkheden en goede isolatie van de apparatuur.
- Houd uw koelkast en vriezer dicht
Voorkom dat u eten en drinken moet weggooien door uw koelkast en vriezer tijdens stroomuitval zo veel mogelijk dicht te houden. Zo blijft het eten en drinken langer koel en daarmee langer goed. Of u eten of drinken moet weggooien na stroomuitval, leest u op de website van het Voedingscentrum.
- Zorg voor noodverlichting
Installeer noodverlichting in belangrijke ruimtes om tijdens een stroomuitval veilig de weg te vinden in uw bedrijfspand.
- Maak een communicatieplan
Zorg voor een communicatieplan om zowel intern als extern effectief te kunnen communiceren tijdens stroomuitval.
- Zorg voor extra batterijen en laders
Zorg voor voldoende extra batterijen en opladers voor mobiele apparaten en essentiële apparatuur.
- Leg een noodvoorraad aan
Inventariseer wat essentiële producten en apparaten zijn. Denk aan voedingsmiddelen, water, medische benodigdheden, maar ook aan zaklampen, brandstof en gereedschap. Houd deze goed op voorraad.
- Maak een lijstje met belangrijke contacten
Zet de contactgegevens van nutsbedrijven en andere belangrijke instanties op een rij. Zorg dat u hier gemakkelijk bij kunt in geval van een stroomuitval.
Veelgestelde vragen
- Kunnen jullie vooraf aangeven wanneer een elektriciteitsstation wordt uitgeschakeld?
Nee. Overbelasting van een elektriciteitsstation kunnen we niet voorspellen. Dit komt omdat we afhankelijk zijn van het weer en hoeveel er op dat moment aan stroom wordt verbruikt.
Om te voorkomen dat een elektriciteitsstation kapot gaat door overbelasting, moet het station direct uit als dit gebeurt. Als een station kapot gaat, kan het langere tijd duren voor u weer stroom kunt gebruiken.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Wanneer is de kans op overbelasting van een elektriciteitsstation het grootst?
Als er veel stroom tegelijk wordt teruggeleverd met zonnepanelen en er weinig stroom wordt verbruikt, dan kan het elektriciteitsstation overbelast raken. Dit is vooral op zonnige dagen, van 11.00 tot 15.00 uur, met name in het weekend.
Heeft dit antwoord u geholpen? - Waarom moeten jullie het elektriciteitsstation uitschakelen?
We schakelen een elektriciteitsstation uit als we echt geen andere optie meer hebben. Zouden we niets doen? Dan gaan het station en de kabels ernaartoe kapot. Huishoudens en bedrijven hebben dan langere tijd geen stroom.
We nemen eerst andere maatregelen, zoals het tijdelijk uitschakelen van grote zonneparken in uw omgeving. Ook hebben we afspraken gemaakt met bedrijven over hun stroomgebruik en opwek. Maar op zonnige dagen is dat soms niet genoeg. Het stroomnet kan alle stroom dan niet verwerken waardoor het elektriciteitsstation overbelast raakt. Als dit gebeurt, hebben we geen andere keuze dan het station tijdelijk uit te schakelen. Daardoor kunnen delen van dorpen of steden enkele uren zonder stroom zitten. Dit kan meerdere dagen achter elkaar gebeuren als het zonnig weer is.
Heeft dit antwoord u geholpen?
Meer informatie
Heeft u vragen over overbelasting op het stroomnet, of hoe u kunt helpen de kans daarop te verkleinen? Neem dan contact op met uw relatiemanager of met onze klantenservice.