Flexibel energiesysteem
We gaan steeds meer elektriciteit opwekken en gebruiken, omdat we gaan verduurzamen. Het elektriciteitsnet moet dit op elk moment van de dag, elke dag van het jaar aankunnen. Ook op de aller zonnigste dag waarop het óók nog eens heel hard waait, moet het net veilig en betrouwbaar zijn. Daarom leggen we de capaciteit van ons net aan op basis van de hoogste pieken. Door deze pieken te verlagen, creëren we meer ruimte op ons net. Elektrische auto's worden bijvoorbeeld vaak opgeladen in het begin van de avond, als het al heel druk is op het net. Door deze auto's op te laden in de nacht, kunnen we die pieken verlagen. Dit is een voorbeeld van flexibiliteit. Op deze manier kunnen we meer klanten aansluiten. Om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te maken, moeten we naast de noodzakelijke netuitbreidingen ook inzetten op flexibiliteit.
Een flexibel energiesysteem: hoe zit dat?
Onze visie op flexibiliteit
Flexibiliteit is een onmisbaar en blijvend onderdeel van het nieuwe energiesysteem. Ons uitgangspunt is liever voorkomen dan genezen. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, kunnen we meer klanten aansluiten en verduurzamen.
Onze aanpak
Flexibiliteit kan bijdragen aan de energietransitie als tijdelijke oplossing of als alternatief voor netverzwaring. Het levert een belangrijk rol in het efficiënter benutten van de netcapaciteit.
Dit doen we op de volgende manieren:
- Met nieuwe tariefprikkels en contractvormen, met bijvoorbeeld een tijdgebonden beperking.
- We bieden marktpartijen een financiële vergoeding als zij hun productie of verbruik aanpassen.
- Of door direct in te grijpen en bijvoorbeeld de capaciteit van laadpalen tijdelijk te verminderen. Dit gebeurt in geval van nood.
Prioriteiten 2024
- Met congestiemanagement maken we ruimte vrij op het huidige net, dat kan met 2 soorten contracten.
- We ontwikkelen een tijdsgebonden contract en bieden die aan onze klanten aan.
- We zetten vermogenssturing met Realtime Interface (RTI) in. Dit systeem gebruiken we om tijdens transportschaarste direct te kunnen sturen om volledig afschakelen te voorkomen.
Kansen voor flexibiliteit
- Wanneer bedrijven gaan elektrificeren om te verduurzamen, ontstaat er meer flexibiliteit op het net die wij kunnen benutten. Klanten kunnen hun regelbare vermogen slim gebruiken door middel van bijvoorbeeld alternatieve transportrechten. Hierbij maken klanten gebruik van de capaciteit die nog over is in het net buiten de piekmomenten. Alternatieve transportrechten zijn één van de mogelijke oplossingen waar we middels tarieven kunnen zorgen dat netcongestie preventief voorkomen wordt. Enexis heeft alvast ervaring opgedaan met deze nieuwe producten die vanaf april 2025 mogelijk worden wanneer het codebesluit van de ACM in werking treedt. Met deze Proeftuin Alternatieve Transportrechten kan de implementatie straks snel verlopen en zorgen we ervoor dat deze producten goed aansluiten bij de wensen van aangeslotenen. Lees in het e-book alles over de Proeftuin Alternatieve Transportrechten, de opzet van de experimenten, de uitkomsten en de belangrijkste inzichten.
- Grootschalige inzet van batterijen kan veel potentie hebben om tot een flexibeler energiesysteem te komen. Lees hier meer over onze visie op elektriciteitsopslag.
- Thuisbatterijen hebben een belangrijke rol in het energiesysteem van de toekomst. Toch zien we ook dat deze congestie op het laagspanningsnet kunnen verergeren. Lees hier meer over onze visie op thuisbatterijen.