Tips voor veilig graven in de tuin met een schop
Gaat u met een schop graven in de tuin? Lees dan onze tips. Zo kunt u een stroomstoring, gaslek en onveilige situaties voorkomen.
Tips om graafschade te voorkomen
- In veel gevallen liggen de kabels vanuit uw meterkast onder of naast de voordeur naar de kabels voor het huis.
- Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje.
- Ook als u rechtstreeks paaltjes in de grond slaat bent u aan het graven.
- Kabels en leidingen liggen meestal tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan bijvoorbeeld door grondzakking of ophoging behoorlijk afwijken.
- De eerste kabel die u tegenkomt is waarschijnlijk de glasvezel of CAI-kabel. Daarna volgen de elektriciteitskabel en de gasleiding. Vervolgens de waterleiding en als laatste rioolaansluiting.
- De glasvezelkabel en CAI-kabel hebben meestal geen gepantserde mantel en zijn daarom heel kwetsbaar. De elektriciteitsaansluitkabel is gepantserd, maar ook deze kan beschadigen als er veel kracht wordt gezet op de spade of schop.
- Ruikt u tijdens het graven een gaslucht? Bel dan altijd direct het landelijk storingsnummer: 0800 9009.
- Wilt u weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen, doe dan een Klic-melding bij het Kadaster.
Een Klic-melding, wat is dat?
Als u gaat graven adviseren wij u een Klic-melding bij het Kadaster te doen. Komt er een graafmachine aan te pas? Dan is een Klic-melding zelfs verplicht. Na de Klic-melding stuurt het Kadaster een ontvangstbevestiging. Hierin treft u een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en leidingen in de grond waarin u gaat of laat graven. Van uw netbeheerder(s) ontvangt u alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Zo weet u waar alle kabels en leidingen liggen in de grond.
Graven met een schop in de tuin?
Veelgestelde vragen
Ik ga in mijn tuin aan de slag. Bij welke werkzaamheden moet ik rekening houden met kabels en leidingen?
Als u uw tuin oppervlakkig omspit, hoeft u zich over kabels en leidingen geen zorgen te maken. Gaat u handmatig een boom planten, een paaltje in de grond slaan of een schutting ingraven en verwacht u dieper dan 30 cm de grond in te gaan? Dan is het belangrijk om op het volgende te letten:
- In veel gevallen lopen kabels en leidingen vanuit de meterkast onder of naast de voordeur naar de hoofdkabel- en gasleiding onder de straat voor uw huis.
- De eerste kabel die u tegenkomt, is waarschijnlijk de glasvezel- of televisie-/internetkabel. Daarna volgen de elektriciteitskabel en de gasleiding. Vervolgens de waterleiding en als laatste de rioolaansluiting.
- Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje. De glasvezel- en televisie-/internetkabel hebben meestal geen beschermend omhulsel en zijn daarom heel kwetsbaar.
- De elektriciteitsaansluitkabel heeft wel zo’n omhulsel, maar ook deze kan beschadigen als er veel kracht wordt gezet op de spade.
- Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken.
- Ruikt u bij het graven een gaslucht? Meld dit dan direct via het landelijk storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
- Graaft u met een graafmachine? Dan bent u verplicht om, 3 dagen voor start van de werkzaamheden, een Klic-melding (graafmelding) te doen. U ontvangt dan via het Kadaster een overzicht van de kabels en leidingen in de tuin. Kijk voor meer informatie hier.
Ook als u niet met een graafmachine graaft, kan het doen van een Klic-melding handig zijn. U weet dan op voorhand waar er kabels en leidingen in de tuin liggen. U kunt daar bij het graven rekening mee houden. Het is aan te raden om in de buurt van kabels en leidingen eerst een proefsleuf te graven om te zien wat u tegenkomt, zeker als u een grondboor gaat gebruiken. Komt u iets tegen waardoor u niet verder kunt graven? Ga dan niet hakken met een schop of doorduwen met een grondboor: het kan een kabel of leiding zijn.
Hoe gevaarlijk is het als ik een elektriciteitskabel/gasleiding raak?
Het raken van een elektriciteitskabel of gasleiding kan ertoe leiden dat mensen zonder warm water, televisie of internet komen te zitten. In het ergste geval kan het raken van een elektriciteitskabel leiden tot elektrocutie. Gelukkig komt dat vrijwel nooit voor. Een gaslek kan leiden tot een steekvlam of ontploffingsgevaar. Is er door graven schade of een storing ontstaan? Bel dan direct storingsnummer 0800 9009. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Er komt dan een monteur langs om de schade zo snel mogelijk te verhelpen. Dit is belangrijk, omdat schade aan kabels en leidingen soms pas na enige tijd tot storingen of lekkages leidt. Dat willen we natuurlijk voorkomen.
Wat is een Klic-melding en hoe, waar, wanneer moet ik deze doen?
Als u gaat graven met een graafmachine, dan bent u verplicht om dit te melden bij het Kadaster. Dat doet u uiterlijk 3 werkdagen van tevoren via een zogenoemde Klic-melding (graafmelding). U ontvangt via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.
Wat kost het doen van een Klic-melding en waarom moet ik dit betalen?
De kosten van een Klic-melding vindt u op de website van het kadaster. Dit bedrag betaalt u voor het administratief verzamelen van de informatie over kabels en leidingen op uw adres.
Welke informatie krijg is als ik een Klic-melding doe?
Als u een Klic-melding doet, dan ontvangt u via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Het gaat om elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen, televisie-/internetkabels, glasvezel- of telefoonkabels, voor zover bekend. Uitzondering is de riolering die vanaf de perceelgrens naar de woning loopt, omdat deze eigendom is van de bewoner.