Groen gas booster

Groen gas is een belangrijke duurzame vervanger voor aardgas. Natuurlijk willen we ervoor zorgen dat we het zo goed mogelijk gebruiken. De groen gas booster helpt hierbij. Op sommige momenten wordt er meer groen gas gemaakt dan nodig. Bijvoorbeeld op een warme zomerdag. Raakt het lokale gasnet hierdoor vol? Dan zou de producent het te veel gemaakte gas moeten verbranden. Dat is zonde! De groen gas booster lost dit op. Want, deze booster brengt het teveel aan groen gas uit het lokale gasnet naar het landelijke gasnet. 

Afbeelding Groen Gas

Zo werkt de groen gas booster

Op veel plekken in Nederland komt groen gas in het lokale gasnet. Huishoudens en bedrijven kunnen dit gas direct gebruiken. De druk in dit lokale net is laag. Om het teveel aan groen gas naar andere delen van het landelijke net te brengen, moet de druk omhoog. Dit kan met de groen gas booster, een apparaat dat het gas samenperst en daarmee de druk verhoogt. De booster zorgt er dus voor dat we het lokale gas naar meer klanten kunnen brengen via de hogere druk gasnetten. Zo zorgen we  samen voor gebruik van elke kubieke meter van dit duurzame gas.

Waarom een groen gas booster?

Groen gas is helaas nog schaars. Daar moeten we met extra aandacht mee omgaan. Met de groen gas booster gebruiken we alle opgewekte kubieke meters ook echt. Zo hoeven we het niet te verbranden als er lokaal teveel wordt gemaakt. Producenten hebben daardoor de zekerheid dat ze het hele jaar groen gas kunnen leveren. Door de groen gas booster kunnen zij ieder jaar zo’n 2 miljoen m³ extra groen gas aan het gasnet leveren.
Tractor weiland zon

Voordelen groen gas booster 

  • Er gaat geen groen gas verloren. Het kan gebruikt worden in andere delen van het gasnet. Zo is er meer beschikbaar voor huishoudens en bedrijven dan vroeger.
  • Producenten krijgen de zekerheid dat ze alle seizoenen groen gas kunnen leveren. Dat maakt het ook aantrekkelijk voor nieuwe producenten om te starten met het maken van groen gas.

Sterke samenwerking...

De groen gas booster is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende specialisten en organisaties. Een paar jaar geleden zagen we dat een deel van het groene gas verbrand moest worden. Om dit te voorkomen hebben we samen met andere netbeheerders en een adviesbureau een oplossing ontworpen. In Drenthe vonden we een plek waar we deze booster daadwerkelijk konden bouwen. 

Mooi resultaat!

De bouw van de 1e booster was een periode van pionieren en diverse uitdagingen. Want, hoeveel geluid mag het apparaat maken? Hoeveel trillingen mag het geven? Welk formaat mag het hebben?  Het was een periode van leren, aanpassen en verfijnen tot in de laatste details. We zijn trots op het resultaat. En het mooie is dat het ook nuttig is voor andere netbeheerders. Zo werken we samen aan de energietransitie.   

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Eerste groen gas booster in Drenthe

In 2024 startte de 1e groen gas booster in ons net. Deze staat op het Drentse gasstation in Eursinge. Het was een uitdagende klus. Samen met onze partners gAvilar B.V. en Wagenborg Nedlift hebben we ervoor gezorgd dat dit project succesvol afgerond is.  En dit zal niet de enige zijn, de komende jaren zullen er meerdere groen gas boosters volgen. 

Veelgestelde vragen

  • Ja, de groen gas booster is de investering zeker waard. Groen gas blijft de komende tientallen jaren belangrijk voor de energietransitie. Nederland kan niet helemaal overstappen op elektriciteit. De uitbreiding van het elektriciteitsnet kost veel tijd, geld en ruimte. Alle energiedragers zijn nodig voor de toekomst. We verwachten een flinke toename in de hoeveelheid gemaakte groen gas. Toch is uitbreiding of verzwaring van het gasnet soms een betere oplossing dan een groen gas booster. Natuurlijk kiezen we altijd de meest verstandige optie. Daarbij kijken we ook naar de kosten.

    Elektriciteit en gas ondersteunen elkaar als energiesystemen. Soms is er bijvoorbeeld geen wind en zonne-energie. Dan kan groen gas, samen met de hybride warmtepomp bijspringen. En plekken waar een warmtenet of volledig overstappen op elektriciteit (nog) niet mogelijk is? Ook daar kunnen we groen gas inzetten.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • De komende jaren verwachten we meer groen gas boosters te plaatsen. Waar en hoeveel is lastig te voorspellen. Dit hangt af van de ontwikkelingen in de markt en van de hoeveelheid groen gas die lokaal wordt gemaakt. 

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Nee, het plaatsen van onze boosters krijgt geen voorrang op andere aanvragen. Ook kost het plaatsen van een booster in verhouding weinig werk. Andere manieren, zoals uitbreiding en verzwaring van het gasnet kosten meer werk.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Groen gas is een duurzame vervanger van het aardgas. Het wordt gemaakt uit slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, groente- en fruitresten en dierlijke restproducten zoals koeienmest.

    Kijk voor meer informatie over groen gas bij u thuis op ik wil aardgasvrij wonen. Bent u ondernemer? Kijk dan op groen gas voor uw bedrijf
    Heeft dit antwoord u geholpen?