Webinar over netcongestie voor grootzakelijke klanten in Noord- en Oost-Nederland
Op 20 december heeft landelijke netbeheerder TenneT congestieonderzoeken aangekondigd in Overijssel en Groningen. Dit betekent dat er in een deel van Overijssel en Groningen (en daardoor ook een klein deel van Drenthe) geen nieuwe aansluitingen of verzwaringen meer mogelijk zijn. Voor veel bedrijven in Overijssel en Drenthe gold deze stop al langer vanwege de situatie op het net. Dit is een heftige boodschap, want veel bedrijfsplannen komen hierdoor in de knel. Daarom organiseerde we op 26 januari samen met TenneT een webinar voor ongeveer 500 grootzakelijke klanten. Hierin schetste we een beeld van de oorzaken, de gevolgen voor bedrijven en mogelijke oplossingen.
Bekijk hier de webinar terug
Er is nog niet genoeg bewustzijn over netcongestie
Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor netcongestie, blijkt uit onderzoek dat het voor veel grootzakelijk klanten nog onduidelijk is wat het precies inhoudt en wat de impact ervan is. Tijdens het webinar legden Ruben Rasing (TenneT) en Remco Rooker (Enexis) uit wat netcongestie precies is, wat de oorzaken ervan zijn en wat de rol van netbeheerders hierin is. Ze benadrukten dat er hard wordt gewerkt aan uitbreiding van het net en vroegen klanten om te helpen door 'flexibel vermogen' in te zetten tijdens pieken in het elektriciteitsverbruik.
Bedrijven willen meer transparantie
Klanten begrijpen de situatie maar willen meer transparantie van zowel TenneT als van ons. Ze willen duidelijkheid over wanneer er netcongestie is en hoe dit wordt aangepakt. Ook waren er veel vragen over alternatieve oplossingen om efficiënter om te gaan met elektriciteit en de recente ontwikkelingen in congestiemanagement.
Samenwerken om verplichte deelname congestiemanagement te beperken
Remco Rooker riep op tot samenwerking voor het vinden van oplossingen. Hij benadrukte dat samenwerking tussen bedrijven en netbeheerders belangrijk is om verplichte deelname aan congestiemanagement te beperken. Zeker nu we hiermee zijn gestart bij energieopwekkers omdat er niet genoeg bedrijven hebben deelgenomen aan congestiemanagement.
Het uitbreiden van het net duurt nog jaren. Tot die tijd zijn er wellicht toch mogelijkheden. Remco roept bedrijven op om kritisch te kijken naar de eigen bedrijfsprocessen en eventueel met een gespecialiseerd adviesbureau te bespreken wat mogelijk is binnen de huidige transportcapaciteit van het bedrijf.
Op onze pagina met flexibiliteitsoplossingen leest u meer over de verschillende mogelijkheden.
Interesse in congestiemanagement
Wilt u bijdragen aan het oplossen van het tekort aan transportcapaciteit en heeft u flexibel vermogen wat u kunt inzetten? Geef dan uw interesse aan ons door.