Mijlpaal: 1 miljoen klanten met zonnepanelen in verzorgingsgebied Enexis
Enexis Netbeheer heeft 1 miljoen klanten met een kleine zonnepaneleninstallatie (<15kW ≈ 50 panelen). Opgeteld ligt er inmiddels voor zo’n 4,3 gigawatt aan zonnepanelen op (vooral) woningen van particulieren. Ter indicatie: dat is ongeveer 4,5 keer het totale vermogen van een stad als Eindhoven. Deze cijfers zijn goed nieuws voor de energietransitie, maar tegelijkertijd kampen we als netbeheerder steeds vaker met groeipijnen als gevolg van deze ontwikkeling.
Het aantal klanten met zonnepanelen op hun dak neemt al jaren flink toe, maar sinds vorig jaar is de stijging geëxplodeerd. In 2022 steeg het aantal installaties met bijna 30%. Dit jaar komt de stijging – met het huidige tempo – zelfs op 45% uit. In de eerste helft van dit jaar werden er dagelijks zo’n 1500 nieuwe zonne-installaties geïnstalleerd.
Storingen door overbelasting
Dat is goed nieuws: de elektriciteit in Nederland wordt in rap tempo groener, waarmee we veel CO2-uitstoot vermijden. Maar ons netwerk kampt helaas ook steeds vaker met de negatieve gevolgen van deze stijging. Grote delen van ons elektriciteitsnet zijn tientallen jaren geleden aangelegd en niet ontworpen voor grootschalige inpassing van zonnepanelen op woningen. Steeds meer mensen ervaren dat hun omvormer op piekmomenten afschakelt door de spanningsproblemen in het net. Daarnaast steeg het aantal storingen als gevolg van overbelasting aanzienlijk. De eerste helft van 2023 waren er rond de vijfhonderd storingen lokale storingen op het laagspanningsnet in de buurt door overbelasting van onze transformatoren. In heel 2022 waren dit er in ons verzorgingsgebied 267.
Problemen verhelpen door proactieve aanpak
Om deze problemen te voorkomen en te verhelpen zet Enexis in op een nieuwe, proactieve aanpak. In buurten of gemeenten waar we problemen voorzien, pakken we nu – samen met onze aannemers – het laagspanningsnet in een gebied in één keer aan. We verzwaren de kabels en plaatsen waar nodig nieuwe transformatorstations. Op die manier reageren we niet meer op incidenten, maar kunnen we veel verder vooruit plannen. En dat heeft dan weer als grote voordeel dat we meer werk kunnen uitbesteden aan onze aannemers – hetgeen ons meer slagkracht oplevert bij het uitvoeren van dit soort omvangrijke verzwaringsprojecten. Het gebied van Enexis telt zo’n drie miljoen woningen. Een derde van deze woningen wekt nu zelf elektriciteit op met zonnepanelen en levert die terug aan ons net. De groei is er nog lang niet uit. Enexis doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ons elektriciteitsnet kan blijven faciliteren.