Richtlijnen meterkast en bouwkast

Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Ook voor een bouwaansluiting gelden richtlijnen.

Slimme meter in meterkast

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Inhoud richtlijnen

De actuele richtlijnen geven aan waaraan een meterkast of bouwkast moet voldoen, zoals:

  • de afmetingen;
  • de locatie in huis;
  • de indeling;
  • de loop van de leidingen;
  • het plaatmateriaal aan de binnenkant.

Richtlijnen meterkast downloaden

De richtlijnen voor een meterkast verschillen per type woning. Heeft u alleen een elektriciteitsaansluiting? Kies dan de handleiding 'meterkasten met een gasaansluiting'. De ligging van de elektriciteitsaansluitkabel is  namenlijk hetzelfde. Ook als u een warmtepomp heeft en geen gas of stadsverwarming gebruikt, kunt u deze handleiding volgen. Download de richtlijnen hieronder:

Woonhuis (laagbouw)

Prefab meterkasten voor nieuwbouwwoningen (laagbouw)

 Er zijn ook gecertificeerde prefab meterkasten beschikbaar bij nieuwbouw (laagbouw). Deze meterkast wordt al vroeg in de bouwfase aangesloten waardoor elektriciteit, water en media meteen te gebruiken zijn. Zo heeft u geen tijdelijke bouwaansluiting nodig en wordt de woning eerder droog opgeleverd. Dit maakt de aansluiting veiliger en zorgt voor een preciezere opleverdatum. In Groningen, Drenthe en Overijssel is de prefab meterkast standaard bij nieuwe aansluitingen voor nieuwbouwwoningen (laagbouw).

Alle informatie over deze prefab meterkasten vindt u op onze pagina over de prefab meterkast of op  Mijnaansluiting.nl.

Flat/appartement (hoogbouw tot maximaal 70 meter)

Grote gebouwen (scholen, kantoren, winkels en ziekenhuizen)

Richtlijnen bouwkast downloaden

Bij een (nieuw)bouwproject heeft u stroom nodig. U kunt dan gebruikmaken van een bouwaansluiting. Download de richtlijnen en lees aan welke voorwaarden een bouwkast moet voldoen:

Let op: deze richtlijnen zijn voor bouwkasten met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.

Vragen en oplossingen

  • De richtlijnen die netbeheerders gezamenlijk hebben opgesteld, zorgen ervoor dat monteurs goed in de meterkasten kunnen werken. Door afmetingen vast te leggen passen energiemeters en andere installaties die in de meterkast thuishoren in de ruimte. In NEN 2768 zijn de specificaties vastgelegd waar de meterruimte aan moet voldoen en hoe verschillende nutspartijen deze ruimte kunnen benutten in woningen, en – onder voorwaarden – ook in andere gebouwen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Als een meterkast niet voldoet aan de richtlijnen, kan het zijn dat een netbeheerder weigert om gevraagde werkzaamheden uit te voeren. Zodra deze weer voldoet, kan er een nieuwe afspraak gemaakt worden. 

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • De mantelbuizen zijn onderdeel van de meterkast. U bent daar zelf voor verantwoordelijk. Als u een wijziging van uw aansluiting aanvraagt, moet de mantelbuis geschikt zijn voor de wijziging. Is dat niet het geval? Vraag uw installateur de mantelbuizen voor onze werkzaamheden aan te passen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?