De doorlooptijden in Groningen lopen op
Steeds meer mensen rijden en verwarmen elektrisch en leveren stroom terug via zonnepanelen. Ook bedrijven stappen over op stroom. Hierdoor raakt het stroomnet op steeds meer plekken vol. Waar eerder vooral grote bedrijven hiermee te maken hadden, merken nu ook huishoudens en kleine bedrijven de gevolgen. Dit betekent dat we helaas niet altijd direct een nieuwe aansluiting of verzwaring kunnen uitvoeren. Hierdoor moet u langer wachten. Dit vinden we erg vervelend.
Wat is er aan de hand?
In het verleden zijn onze stroomnetten aangelegd op basis van een gemiddeld gebruik van 1,5 kW per huishouden. Op 1 laagspanningsstation sloten we maximaal 400 huizen aan. Door de subsidies en vergoedingen in het aardbevingsgebied, wordt in de provincie Groningen door veel klanten verduurzaamd. Denk aan zonnepanelen en warmtepompen. Zo is bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen in deze provincie in 10 jaar tijd 15 keer zo groot geworden. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer stroom door ons stroomnet moet. Door deze enorme verduurzaming passen er nog maar maximaal 120 huizen op 1 station.
Voor de meeste klanten verandert er nu niet veel. Veel huishoudens en kleine bedrijven hebben al een aansluiting die sterk genoeg is. Ook is er op veel plekken nog genoeg ruimte op het stroomnet. Maar het net wordt steeds voller. Soms past een nieuwe aansluiting of verzwaring er niet direct meer bij.
Wat betekent dit voor uw aanvraag?
Soms past een nieuwe of zwaardere aansluiting niet direct op het stroomnet. We proberen dit eerst op te lossen met technische aanpassingen. Als dat niet lukt, dan moeten we het stroomnet in deze buurt eerst uitbreiden met meer kabels en elektriciteitshuisjes. Dit kan niet overal tegelijk.
Op dit moment moeten 2.776 klanten langer wachten. De afgelopen weken hebben we onderzocht hoe we deze klanten zo snel mogelijk kunnen aansluiten. Uit ons onderzoek blijkt dat:
- op sommige plekken in de provincie Groningen we het stroomnet nog zwaarder kunnen belasten dan we al deden. Hierdoor kunnen we 197 klanten binnen 6 maanden helpen aan een nieuwe of zwaardere aansluiting.
- op andere plekken het helaas niet mogelijk is om het stroomnet zwaarder te belasten zonder teveel risico's. Hierdoor moeten 2.579 klanten helaas wachten tot het stroomnet is uitgebreid. Deze klanten sluiten we aan in de periode van 2025 tot en met 2027. Dit duurt langer dan we hadden gehoopt.
Bijzondere situaties in Groningen waardoor uitbreiden van het stroomnet langer duurt
In de provincie Groningen zijn er een aantal bijzondere situaties wat ons werk complexer maakt:
- Zo zitten in de hele provincie veel aansluitingen in appartementen en hoge gebouwen. Als hier een zwaardere aansluiting wordt aangevraagd, moeten we eerst het stroomnet van het hele gebouw aanpassen.
- In de gemeente Groningen hebben we vaak te maken met 'rijgaansluitingen'. Hierbij zijn huizen, net als kralen aan een ketting, aangesloten op het stroomnet. Voor aanpassingen op 1 adres, moeten we eerst een nieuw stroomnet aanleggen.
- Ook hebben we een tekort aan technisch personeel, terwijl het aantal aanvragen voor nieuwe en zwaardere aansluitingen nog steeds toeneemt.
Mogelijkheden voor uw aanvraag
Wilt u niet wachten met verduurzamen? Overleg met een erkend installateur wat er mogelijk is binnen uw huidige aansluitwaarde, zolang u wacht op de uitbreiding van het stroomnet. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.
Wilt u uw aanvraag annuleren?
Nieuwe aansluiting
Neem contact op met onze vestiging. U vindt de contactgegevens in de opdrachtbevestiging die u van ons heeft gehad.
Verzwaring van de aansluiting
Stuur een e-mail naar onze vestiging. U vindt het e-mailadres in de opdrachtbevestiging die u van ons heeft gehad. Heeft u een betaling gedaan? Dan krijgt u dit bedrag binnen 40 dagen teruggestort.
Hoe bepalen jullie of er nog ruimte is?
Wanneer u nu een nieuwe stroomaansluiting wilt of de huidige aansluiting wilt verzwaren, dan is dit niet meer ‘zo gepiept’. Het stroomnet zit bijna vol. Dit betekent dat wij eerst een heleboel dingen moeten uitzoeken. Zo berekenen wij of er nog ruimte is op de bestaande kabels. Dit noemen wij een netcapaciteitstoets.
Is er geen ruimte meer op het laagspanningsnet?
Dan moet u langer wachten voor we de aansluiting kunnen maken of wijzigen. We moeten het stroomnet eerst uitbreiden. We hebben niet genoeg monteurs om dit overal direct te doen.
Is er geen ruimte meer op het middenspannings- of hoogspanningsnet?
Dan komt er meer bij kijken. Om meer ruimte te krijgen vanuit een middenspanningsstation, moet er veel meer geregeld worden. Denk hierbij aan het regelen van vergunningen of het onderzoeken van de kwaliteit van de grond.
Tips als u niet wilt wachten op de verzwaring
Overleg met een erkend installateur wat er mogelijk is met uw huidige aansluitwaarde. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.
Vind een erkend installateurBekijk deze tips om stroom slimmer te gebruiken zonder een verzwaring.
Lees op verbeterjehuis.nlVeelgestelde vragen
Kan ik nog wel een nieuwe of zwaardere aansluiting aanvragen?
Ja, dat kan. Is het stroomnet in uw buurt niet sterk genoeg? Houdt er dan rekening mee dat we dit pas uitbreiden vanaf 2027. In het eerste kwartaal van 2025 kunt u met uw adres op onze website checken hoe vol het stroomnet is en wat de kans is dat u langer moet wachten op een (zwaardere) aansluiting.
Heeft dit antwoord u geholpen?Kan ik de doorlooptijd versnellen bij een verzwaring?
Nee. Maar als u niet zo lang wilt wachten, kunt u naar andere oplossingen kijken waarbij het verzwaren van de aansluiting niet nodig is. Denk bijvoorbeeld aan isoleren of anders omgaan met stroom. Kijk voor tips op verbeterjehuis.nl.
Ook kunt u in gesprek gaan met een erkend installateur. Zij kunnen u helpen om meer uit uw huidige stroomaansluiting te halen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Zo kunt u alvast iets doen, terwijl wij het stroomnet in uw buurt uitbreiden.
Heeft dit antwoord u geholpen?Wat kunt u doen om de druk op het stroomnet te verminderen?
Door bewuster om te gaan met uw stroomverbruik en het moment van verbruik, helpt u mee om de druk op het stroomnet zoveel mogelijk te verminderen.
Tip: zet, zodra de zon hard schijnt of als de wind hard waait, de elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken. Zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Dan is er namelijk volop stroom om te gebruiken. Is er weinig zon of wind? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken. Bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.Heeft dit antwoord u geholpen?