Betrouwbare energiemeters: veilig en nauwkeurig
U wilt erop vertrouwen dat uw meterstanden kloppen. Daarom voldoen onze meters aan strenge eisen en testen we ze uitgebreid. Ook slimme meters met extra functies moeten goed en veilig werken. We vertellen u er meer over.

Strenge eisen voor energiemeters
U moet erop kunnen vertrouwen dat de meterstanden op onze meters kloppen. Daarom is er de Metrologiewet. Deze wet verplicht ons om alleen goedgekeurde meters te installeren. Dit betekent dat onze meters voldoen aan specificaties die horen bij een Europese richtlijn (Measuring Instruments Directive, ofwel MID).
Slimme meters verzenden gegevens via telecommunicatie en veroorzaken elektromagnetische velden, vergelijkbaar met een mobiele telefoon die slechts af en toe een bericht verstuurt. Net als telefoons voldoen deze meters aan strenge normen voor veiligheid en privacy. Wij volgen de Gedragscode Slim Netbeheer waarin staat hoe de Nederlandse netbeheerders omgaan met de gegevens uit de slimme meter.
Veilig omgaan met uw meter en aansluiting
Al onze onderdelen in de meterkast hebben een zegel. Hiermee zijn ze beveiligd om illegale werkzaamheden te voorkomen. Er kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan als u of een ingehuurd bedrijf aan onze onderdelen werkt. Denk aan brand, elektrische schokken of gaslekkages. Alleen wij of een erkend installateur met zegelrecht mag een zegel verbreken.
Hoe testen we onze meters?
Lees meer over de testen die onze meters ondergaan.
- Steekproef
Tijdens een steekproef ijken we de elektriciteitsmeter met speciale ijkmeters. Deze sturen verschillende stromen door de meter om meetfouten vast te stellen. Dit gebeurt in een ijklaboratorium of bij u thuis. Daarvoor gebruiken we speciale ijkkoffers, zodat we geïnstalleerde meters direct kunnen controleren.
Voor gasmeters werkt het ijken op een vergelijkbare manier. We sturen een bepaalde hoeveelheid lucht door de meter en meten eventuele afwijkingen. Als een gasmeter al is geïnstalleerd, moeten we deze eerst demonteren. De test doen we met gespecialiseerde meetspecialisten, een meetwagen of in een meetlaboratorium.
- Testen slimme meter
Een slimme meter heeft meer functies dan een digitale of analoge meter. U kunt er bijvoorbeeld een energieverbruiksmanager op aansluiten. De meter heeft verschillende virtuele ‘poorten’, een geheugen en software die communiceert met onze systemen via mobiele netwerken (GPRS, CDMA of LTE). Om zeker te weten dat alles goed werkt, testen we de meters uitgebreid.
Privacy en beveiliging van een slimme meter
Voordat we een nieuw type meter of een grote software-update doorvoeren, laten we experts de beveiliging testen. De meter moet bestand zijn tegen onbevoegde toegang. Niemand mag meterstanden kunnen aanpassen, de besturing overnemen of de meter laten uitvallen. Alleen als de meter veilig is, nemen we deze in gebruik.
- Veiligheidtesten
Twijfelen we aan de veiligheid van een meter? Dan testen we alles grondig. Veiligheid gaat altijd voor. Daarom laten we experts, zoals KIWA, meters op verschillende manieren controleren:
- Triltest: De meter ligt 20 uur op een trilbank om te zien of hij goed blijft werken.
- Droptest: Een gewicht valt op de meter. Zo testen we of de ophangbeugel sterk genoeg is en of de meter een klap kan opvangen.
- Buigtest: De meter krijgt een gewicht tegen zich aangedrukt om de stevigheid te controleren.
- Klimaattest: De meter wordt blootgesteld aan temperaturen tussen -50°C en +70°C om te zien of hij goed blijft functioneren.
- Lekdichtheidstest: De gasmeter wordt onder druk gezet in een luchtdichte ruimte om te controleren of hij nergens lekt.
Meters moeten tegen een stootje kunnen, maar we raden af om de meterkast te gebruiken voor opslag. Zo blijft alles veilig.
Wanneer testen wij meters?
Nieuwe meters testen we vóór deze bij u geïnstalleerd worden, maar ook daarna controleren we regelmatig of ze nog goed werken.
- Nieuwe of aangepaste meters: We testen elke nieuwe meter of software-update uitgebreid voordat we deze installeren.
- Steekproef na inkoop van meters: Uit elke partij nieuwe meters testen we een aantal exemplaren op kwaliteit en veiligheid.
- Storingen en defecte meters: Werkt een meter niet goed? Dan vervangen we deze en onderzoeken we de oude meter in ons laboratorium.
- Controle van meters die in gebruik zijn: We nemen steekproeven om te controleren of meters blijven voldoen. Als een type meter niet goed werkt, vervangen we alle meters van dat type binnen 1,5 jaar.